s. 33
|
s. 32
|
WYKŁAD EKSPERCKI
Pokarm dla bogów a boski pokarm
prof. dr hab. MARTA KUDELSKA
Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ
9.30-10.00
|
|
PANEL I
NIE TYLKO W BAŁKAŃSKIM KOTLE
10.00-11.30
1. Tysiące lat tradycji kuchni fusion
MAGDALENA TOMASZEWSKA-BOLAŁEK
2. Z Achillesem pod Troją, Platonem na sympozjonie i w tawernie Krasodikio, czyli Grecy przy stole dawniej i dziś
MAŁGORZATA PTAK
3. Kultura żywieniowa w Bośni i Hercegowinie na przełomie XIX i XX wieku
TOMASZ LIS
4. Gruzińska uczta. Czy kobiety są zaproszone do stołu?
NATALLIA PAULOVICH
DYSKUSJA 11.20-11.30
|
PANEL II
NOWE TRENDY ŻYWIENIOWE
10.00-11.30
1. Jedzenie przyszłości
JAKUB BARAN
2. Slow Food - (nie)alternatywny model konsumpcji?
IDALINA ODZIEMCZYK
3. Motyw jedzenia w kampaniach PETA
ALEKSANDRA GAŁKA
4. "Produkt, który ma imię i nazwisko". Czy sprawiedliwy handel zbliża konsumentów i producentów?
ANNA KUSZKOWSKA
DYSKUSJA 11.20-11.30
|
PRZERWA NA KAWĘ
11.30-11.45
|
PANEL III
W GARNKU DALEKIEGO WSCHODU
11.45-13.30
1. Czy garnek zupy to mikrokosmos? Kosmotwórcze znaczenie gotowania w kuchni pięciu przemian
MATYLDA CIOŁKOSZ
2. Spotkanie z Innym-bramini i ich zwyczaje żywieniowe
MARIA PULS
3. Co może jeść buddysta? Przepisy żywieniowe sformułowane w sutrach jako wyraz pragnienia autosoteriologii
MAKSYMILIAN WOCH
4. Alkohol w kulturze współczesnej Korei Południowej
ADRIANNA JASIŃSKA
5. Podane jak na patelni. O serwowaniu ryb w różnych kulturach
MAŁGORZATA WIELGOSZ
DYSKUSJA 13.25-13.30
|
PANEL IV
DIETA W DAWNEJ MEDYCYNIE
11.45-13.30
1. Zastosowanie wina w medycynie antycznej na podstawie traktatów zachowanych w Corpus Hippocraticum
MAGDALENA WISZOWATA
2. Cuchnące bulwy jako niepozorni sprzymierzeńcy kochanków? O zastosowaniu czosnku i cebuli w tradycyjnej kuchni antycznej
KAMILA MROZEK-KOCHANEK
3. W średniowiecznej kuchni - „[…] vnd allis kachengerethe als spisse, roste, kessil…”
KATARZYNA WIECZOREK
4. ,,Brzuchu obmierzły! przez twoję to sprawę, Pochlebca sprzedał wolność za potrawę’’ – o skutkach niewłaściwego odżywiania się w osiemnastowiecznych poradnika medycznych
WERONIKA KOCELA
5. Dawna dietetyka i wyobrażenie o zdrowym jedzeniu na postawie staropolskich poradników kulinarnych
MARTA WITKOWSKA
DYSKUSJA 13.25-13.30
|
PRZERWA OBIADOWA
13.30-14.30
|
WYKŁAD EKSPERCKI
‘La cucina italiana’ – historia pewnej kultury
dr ANDRZEJ MROZEK
Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ
14.30-15.00
|
|
PANEL V
STAROŻYTNOŚĆ NA TALERZU
15.00-16.30
1.Starożytne korzenie karmienia zwierząt przeznaczonych do konsumpcji – Egipt
KAMILA BRAULIŃSKA
2. Wegetarianizm starożytnych orfików i pitagorejczyków
DAMIAN MISZCZYŃSKI
3. Rola zwierzęcych podrobów w gastronomii, dietetyce i medycynie w starożytności i wczesnym Bizancjum na przykładzie macicy i wątroby
ZOFIA RZEŹNICKA
4. Ptactwo na stołach starożytnych Rzymian
JUSTYNA RATAJCZYK
DYSKUSJA 16.20-16.30
|
PANEL VI
W POLSKIEJ CHACIE
15.00-16.30
1. Marmolada, czekolada, przy jedzeniu się nie gada! Rzecz o rytuałach słownych przy polskim stole
AGNIESZKA KRAWCZYK
2. Gdy we swięty Wojciech dys, krowy będą duzo mleka dawały. Rzecz o ilości krowiego mleka
OLGA KIELAK
3. Jeszcze po kropelce. Rzecz o alkoholu w jadłospisie chłopów w świetle pamiętników
BARBARA HOŁUB
4. Jedzenie w Wilamowicach
TYMOTEUSZ KRÓL
DYSKUSJA 16.20-16.30
|
PRZERWA NA KAWĘ
16.30-16.45
|
PANEL VII
KULTURA WEGETARIANIZMU
16.45-18.30
1. Wegetarianizm przed wegetarianizmem. Czym dzisiejsza dieta bezmięsna różni się od dawnej?
KATARZYNA KLECZKOWSKA
2. Język wegan i wegetarian
ANNA WOŹNIAK
3. Weg(etari)anie wobec polskiej tradycji kulinarnej. Czy jest szansa na porozumienie?
MICHAŁ MISIARCZYK
4. Wegetarianie – wykluczeni ze społeczności mięsożerców
PAULINA PACHOLAK
5. Kategoria wstrętu i obrzydzenia w dyskursie wegetariańskim – analiza semiotyczna wybranych przykładów
DOMINIKA FABER
DYSKUSJA 18.25-18.30
|
PANEL VIII
Z NASZEGO PODWÓRKA
16.45-18.30
1. Oswajanie Innego. Kawa w polskiej przestrzeni kulturowej XVIII wieku
ANNA WIŚNIEWSKA-GRABARCZYK
2. Kulturowy wpływ wsi kaszubskiej na żywot kupiecki i biesiadowanie w starym Gdańsku
HENRYK LEWANDOWSKI
3. Na landrynki godom szkloki, z owsa płatki – hawerfloki. Slow food po śląsku
LARYSA MICHALSKA
4. Kotlet schabowy – jaka to (nie)tradycja?
AGATA STASIK
5. Cień PRLu na współczesnym talerzu na przykładzie „Barów Mlecznych”
MAŁGORZATA KOWALEWSKA
DYSKUSJA 18.25-18.30
|
s. 33
|
s. 32
|
WYKŁAD EKSPERCKI
dr ALEKSANRA KLĘCZAR
Instytut Filologii Klasycznej UJ
9.30-10.00
|
|
PANEL IX
NIE TYLKO SUSHI
KULTURA JEDZENIA W JAPONII
10.00-11.30
1. Dziewiętnastowieczni Polacy przy japońskich stołach
OSKAR KALARUS
2. Od makrobiotyki do mikrobiologii, czyli fabryki roślin. Co się stało z japońską sztuką jedzenia?
MAŁGORZATA DUDEK
3. Jakie śliczne bentō - czyli o matkach żywicielkach i estetyce jedzenia w Japonii
KATARZYNA ŻARNOWSKA
4. Lolita Tea Party – partycypacja w subkulturze czy celebracja siebie?
KLAUDIA ADAMOWICZ
DYSKUSJA 11.20-11.30
|
PANEL X
ESTETYKA JEDZENIA
10.00-11.30
1. Naukowcy w kuchni
MAŁGORZATA JANIK
2. Nie dla ludzi? Mówienie o jedzeniu a językowy obraz świata
AGATA DZIADUL
3. Czy ziemniak może być sztuką? - kilka słów o estetyzacji jedzenia
DOMINIKA ZAGRODZKA
4. Estetyka wobec problemu „smaku”
AGATA STRONCIWILK
DYSKUSJA 11.20-11.30
|
PRZERWA NA KAWĘ
11.30-11.45
|
PANEL XI
DLA HISTORYKÓW… I NIE TYLKO
11.45-13.30
1. „Ostrzegamy, żeby specjalna abstynencja, która znacząco różni się od generalnej była unikana” – czyli o zwyczajach żywieniowych w Zakonie Krzyżackim
MARCEL KNYŻEWSKI
2. Uciechy stołu książąt Lubomirskich, czyli o specjałach Stanisława Czernieckiego spisanych na kartach Compendium Ferculorum
ARTUR GOSZCZYŃSKI
3. Kaszrut w praktyce życia codziennego krakowskich Żydów dwudziestolecia międzywojennego
ANNA SNOCH
4. Rytuał jedzenia w świecie dyktatorów. Adolf Hitler i jego zwyczaje żywieniowe
PRZEMYSŁAW KOT
5. Chleb w życiu więźniów obozów koncentracyjnych
ŁUKASZ POSŁUSZNY
DYSKUSJA 13.25-13.30
|
PANEL XII
ARTYSTYCZNE I LITERACKIE OBLICZA KUCHNI
11.45-13.30
1. Cena non finita. Stoły, spiżarnie i wiktuały w siedemnastowiecznym malarstwie niderlandzkim – motywy i interpretacje
ALINA BARCZYK
2. Jadalne piękno – pierwiastki kulinarne w surrealistycznej twórczości Salvadora Dali
ŁUKASZ KURP, IZABELA STĄPOR
3. Nie tylko magdalenki... Groteskowe obrazy kulinariów i ucztowania w literaturze
ANNA KUCHTA
4. Smaki literackiego stołu. Kulinarne preferencje bohaterów polskiej prozy najnowszej
ANNA FIGA
5. Jedzenie w powieści kryminalnej: co o detektywie i męskości mówi grube ciało?
MARTA USIEKNIEWICZ
DYSKUSJA 13.25-13.30
|
PRZERWA OBIADOWA
13.30-14.30
|
WYKŁAD EKSPERCKI
dr PRZEMYSŁAW PIEKARSKI
Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ
14.30-15.00
|
|
PANEL XIII
CZEGO NIE DOWIEMY SIĘ Z TEKSTÓW
15.00-16.30
1. Wypiek chleba u starożytnych Rzymian - pomiędzy rekonstrukcją a archeologią eksperymentalną
KATARZYNA BUCZEK, JOANNA MAJDANIK
2. Byliśmy tym co jedliśmy, czyli o diecie społeczeństw pradziejowych
PAWEŁ OFIARSKI
3. Ostatni posiłek – pożywienie a pochówki wczesnośredniowieczne (na przykładzie cmentarzysk Wielkopolskich)
JACEK B. CHLASTAWA
5. Znaczenie kulturowe naczyń cynowych w rozwoju historycznym – zastawa stołu dawniej i dziś
JAKUB SZAJT
DYSKUSJA 16.20-16.30
|
PANEL XIV
KUCHNIA NA EKRANIE
15.00-16.30
1. Odlukrecjowych butów Chaplina po Jiro śniącym o sushi. Różne odcienie motywu jedzenia w filmie
ŁUKASZ KAMIŃSKI
2. Jedzenie jako mediowanie instynktu w wybranych filmach Pedro Almodóvara
ŁUKASZ WRÓBLEWSKI
3. Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnorodnych obliczach programów kulinarnych
AGATA CIASTOŃ
4. Cudowna i pożyteczna Magda Gessler. O strukturze, znaczeniach i wartościach „telewizyjnej baśni”
MACIEJ SKOWERA
DYSKUSJA 16.20-16.30
|
PRZERWA NA KAWĘ
16.30-16.45
|
PANEL XV
PO TAMTEJ STRONIE ATLANTYKU
16.45-18.30
1. "Jest z nami od zawsze niczym zwykłe przeziębienie" - alkohol w społecznościach Indian w Stanach Zjednoczonych z perspektywy antropologii zaangażowanej
ADELA MARTA JURKOWSKA
2. „Trzy siostry” podstawą cywilizacji? Kukurydza, fasola i dynia w życiu Azteków
PAWEŁ KALINA
3. Dieta dla ducha i ciała – ayahuasca treatment
PAULINA SZYDŁOWSKA
4. Spożywanie jedzenia, jako wytwarzanie granic społecznych. Na przykładzie Indian amazońskich
PAWEŁ CHYC
5. Smak amerykańskiego tygla narodów: od purytańskiej ascezy do współczesnej wielokulturowej kuchni USA
PAULINA KAKAREKO
DYSKUSJA 18.25-18.30
|
PANEL XVI
DYFUZJA SMAKU
16.45-18.30
1. Turystyka kulinarna- sposobem na promocję miejsca i poznanie obcej kultury, czy też sposobność utrwalania stereotypów?
PIOTR GEISE
2. Rola posiłku i poczęstunku w rozwiązywaniu konfliktów klanowych
JAN BAZYLI KLAKLA
3. Przenikanie się kultur w kuchni chorwackiej
ADRIANNA SŁABIŃSKA
4. Çay w działaniu, czyli rola herbaty w społeczeństwie tureckim w perspektywie teorii aktora-sieci Bruno Latoura
MATEUSZ ŻEBROWSKI
5. Historia angielskiej herbatki
MARIA PIĄTKOWSKA
DYSKUSJA 18.25-18.30
|