Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze” dzień I – sobota



Pobieranie 59.54 Kb.
Data09.05.2016
Rozmiar59.54 Kb.
ogólnopolska studencko-ekspercka konferencja naukowa

Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze”



DZIEŃ I – SOBOTA

16.11.2013




s. 33

s. 32


WYKŁAD EKSPERCKI
Pokarm dla bogów a boski pokarm

prof. dr hab. MARTA KUDELSKA

Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ


9.30-10.00






PANEL I

NIE TYLKO W BAŁKAŃSKIM KOTLE

10.00-11.30
1. Tysiące lat tradycji kuchni fusion

MAGDALENA TOMASZEWSKA-BOLAŁEK


2. Z Achillesem pod Troją, Platonem na sympozjonie i w tawernie Krasodikio, czyli Grecy przy stole dawniej i dziś

MAŁGORZATA PTAK


3. Kultura żywieniowa w Bośni i Hercegowinie na przełomie XIX i XX wieku

TOMASZ LIS


4. Gruzińska uczta. Czy kobiety są zaproszone do stołu?

NATALLIA PAULOVICH


DYSKUSJA 11.20-11.30



PANEL II

NOWE TRENDY ŻYWIENIOWE

10.00-11.30
1. Jedzenie przyszłości

JAKUB BARAN


2. Slow Food - (nie)alternatywny model konsumpcji?

IDALINA ODZIEMCZYK


3. Motyw jedzenia w kampaniach PETA

ALEKSANDRA GAŁKA


4. "Produkt, który ma imię i nazwisko". Czy sprawiedliwy handel zbliża konsumentów i producentów?

ANNA KUSZKOWSKA

DYSKUSJA 11.20-11.30


PRZERWA NA KAWĘ

11.30-11.45


PANEL III

W GARNKU DALEKIEGO WSCHODU

11.45-13.30
1. Czy garnek zupy to mikrokosmos? Kosmotwórcze znaczenie gotowania w kuchni pięciu przemian

MATYLDA CIOŁKOSZ


2. Spotkanie z Innym-bramini i ich zwyczaje żywieniowe

MARIA PULS


3. Co może jeść buddysta? Przepisy żywieniowe sformułowane w sutrach jako wyraz pragnienia autosoteriologii

MAKSYMILIAN WOCH


4. Alkohol w kulturze współczesnej Korei Południowej

ADRIANNA JASIŃSKA


5. Podane jak na patelni. O serwowaniu ryb w różnych kulturach

MAŁGORZATA WIELGOSZ


DYSKUSJA 13.25-13.30



PANEL IV

DIETA W DAWNEJ MEDYCYNIE

11.45-13.30
1. Zastosowanie wina w medycynie antycznej na podstawie traktatów zachowanych w Corpus Hippocraticum

MAGDALENA WISZOWATA


2. Cuchnące bulwy jako niepozorni sprzymierzeńcy kochanków? O zastosowaniu czosnku i cebuli w tradycyjnej kuchni antycznej

KAMILA MROZEK-KOCHANEK


3. W średniowiecznej kuchni - „[…] vnd allis kachengerethe als spisse, roste, kessil…”

KATARZYNA WIECZOREK


4. ,,Brzuchu obmierzły! przez twoję to sprawę, Pochlebca sprzedał wolność za potrawę’’ – o skutkach niewłaściwego odżywiania się w osiemnastowiecznych poradnika medycznych

WERONIKA KOCELA


5. Dawna dietetyka i wyobrażenie o zdrowym jedzeniu na postawie staropolskich poradników kulinarnych

MARTA WITKOWSKA


DYSKUSJA 13.25-13.30


PRZERWA OBIADOWA

13.30-14.30


WYKŁAD EKSPERCKI
La cucina italiana’ – historia pewnej kultury

dr ANDRZEJ MROZEK

Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ


14.30-15.00






PANEL V

STAROŻYTNOŚĆ NA TALERZU

15.00-16.30
1.Starożytne korzenie karmienia zwierząt przeznaczonych do konsumpcji –  Egipt

KAMILA BRAULIŃSKA


2. Wegetarianizm starożytnych orfików i pitagorejczyków

DAMIAN MISZCZYŃSKI


3. Rola zwierzęcych podrobów w gastronomii, dietetyce i medycynie w starożytności i wczesnym Bizancjum na przykładzie macicy i wątroby

ZOFIA RZEŹNICKA


4. Ptactwo na stołach starożytnych Rzymian

JUSTYNA RATAJCZYK

DYSKUSJA 16.20-16.30



PANEL VI

W POLSKIEJ CHACIE

15.00-16.30
1. Marmolada, czekolada, przy jedzeniu się nie gada! Rzecz o rytuałach słownych przy polskim stole

AGNIESZKA KRAWCZYK


2. Gdy we swięty Wojciech dys, krowy będą duzo mleka dawały. Rzecz o ilości krowiego mleka

OLGA KIELAK


3. Jeszcze po kropelce. Rzecz o alkoholu w jadłospisie chłopów w świetle pamiętników

BARBARA HOŁUB


4. Jedzenie w Wilamowicach

TYMOTEUSZ KRÓL

DYSKUSJA 16.20-16.30


PRZERWA NA KAWĘ

16.30-16.45


PANEL VII

KULTURA WEGETARIANIZMU

16.45-18.30
1. Wegetarianizm przed wegetarianizmem. Czym dzisiejsza dieta bezmięsna różni się od dawnej?

KATARZYNA KLECZKOWSKA


2. Język wegan i wegetarian

ANNA WOŹNIAK


3. Weg(etari)anie wobec polskiej tradycji kulinarnej. Czy jest szansa na porozumienie?

MICHAŁ MISIARCZYK


4. Wegetarianie – wykluczeni ze społeczności mięsożerców

PAULINA PACHOLAK


5. Kategoria wstrętu i obrzydzenia w dyskursie wegetariańskim – analiza semiotyczna wybranych przykładów

DOMINIKA FABER

DYSKUSJA 18.25-18.30



PANEL VIII

Z NASZEGO PODWÓRKA

16.45-18.30
1. Oswajanie Innego. Kawa w polskiej przestrzeni kulturowej XVIII wieku

ANNA WIŚNIEWSKA-GRABARCZYK


2. Kulturowy wpływ wsi kaszubskiej na żywot kupiecki i biesiadowanie w starym Gdańsku

HENRYK LEWANDOWSKI


3. Na landrynki godom szkloki, z owsa płatki – hawerfloki. Slow food po śląsku

LARYSA MICHALSKA


4. Kotlet schabowy – jaka to (nie)tradycja?

AGATA STASIK


5. Cień PRLu na współczesnym talerzu na przykładzie „Barów Mlecznych”

MAŁGORZATA KOWALEWSKA


DYSKUSJA 18.25-18.30



DZIEŃ II – NIEDZIELA

17.11.2013




s. 33

s. 32


WYKŁAD EKSPERCKI
dr ALEKSANRA KLĘCZAR

Instytut Filologii Klasycznej UJ


9.30-10.00





PANEL IX

NIE TYLKO SUSHI

KULTURA JEDZENIA W JAPONII

10.00-11.30
1. Dziewiętnastowieczni Polacy przy japońskich stołach

OSKAR KALARUS


2. Od makrobiotyki do mikrobiologii, czyli fabryki roślin. Co się stało z japońską sztuką jedzenia?

MAŁGORZATA DUDEK


3. Jakie śliczne bentō - czyli o matkach żywicielkach i estetyce jedzenia w Japonii

KATARZYNA ŻARNOWSKA


4. Lolita Tea Party – partycypacja w subkulturze czy celebracja siebie?

KLAUDIA ADAMOWICZ


DYSKUSJA 11.20-11.30



PANEL X

ESTETYKA JEDZENIA

10.00-11.30
1. Naukowcy w kuchni

MAŁGORZATA JANIK


2. Nie dla ludzi? Mówienie o jedzeniu a językowy obraz świata

AGATA DZIADUL


3. Czy ziemniak może być sztuką? - kilka słów o estetyzacji jedzenia

DOMINIKA ZAGRODZKA


4. Estetyka wobec problemu „smaku”

AGATA STRONCIWILK


DYSKUSJA 11.20-11.30




PRZERWA NA KAWĘ

11.30-11.45


PANEL XI

DLA HISTORYKÓW… I NIE TYLKO

11.45-13.30
1. „Ostrzegamy, żeby specjalna abstynencja, która znacząco różni się od generalnej była unikana” – czyli o zwyczajach żywieniowych w Zakonie Krzyżackim

MARCEL KNYŻEWSKI


2. Uciechy stołu książąt Lubomirskich, czyli o specjałach Stanisława Czernieckiego spisanych na kartach Compendium Ferculorum

ARTUR GOSZCZYŃSKI


3. Kaszrut w praktyce życia codziennego krakowskich Żydów dwudziestolecia międzywojennego

ANNA SNOCH


4. Rytuał jedzenia w świecie dyktatorów. Adolf Hitler i jego zwyczaje żywieniowe

PRZEMYSŁAW KOT


5. Chleb w życiu więźniów obozów koncentracyjnych

ŁUKASZ POSŁUSZNY

DYSKUSJA 13.25-13.30



PANEL XII

ARTYSTYCZNE I LITERACKIE OBLICZA KUCHNI

11.45-13.30
1. Cena non finita. Stoły, spiżarnie i wiktuały w siedemnastowiecznym malarstwie niderlandzkim – motywy i interpretacje

ALINA BARCZYK


2. Jadalne piękno – pierwiastki kulinarne w surrealistycznej twórczości Salvadora Dali

ŁUKASZ KURP, IZABELA STĄPOR


3. Nie tylko magdalenki... Groteskowe obrazy kulinariów i ucztowania w literaturze

ANNA KUCHTA


4. Smaki literackiego stołu. Kulinarne preferencje bohaterów polskiej prozy najnowszej

ANNA FIGA


5. Jedzenie w powieści kryminalnej: co o detektywie i męskości mówi grube ciało?

MARTA USIEKNIEWICZ


DYSKUSJA 13.25-13.30



PRZERWA OBIADOWA

13.30-14.30


WYKŁAD EKSPERCKI
dr PRZEMYSŁAW PIEKARSKI

Katedra Porównawczych Studiów Cywilizacji UJ


14.30-15.00






PANEL XIII

CZEGO NIE DOWIEMY SIĘ Z TEKSTÓW

15.00-16.30

1. Wypiek chleba u starożytnych Rzymian - pomiędzy rekonstrukcją a archeologią eksperymentalną

KATARZYNA BUCZEK, JOANNA MAJDANIK
2. Byliśmy tym co jedliśmy, czyli o diecie społeczeństw pradziejowych

PAWEŁ OFIARSKI


3. Ostatni posiłek – pożywienie a pochówki wczesnośredniowieczne (na przykładzie cmentarzysk Wielkopolskich)

JACEK B. CHLASTAWA


5. Znaczenie kulturowe naczyń cynowych w rozwoju historycznym – zastawa stołu dawniej i dziś

JAKUB SZAJT

DYSKUSJA 16.20-16.30



PANEL XIV

KUCHNIA NA EKRANIE

15.00-16.30
1. Odlukrecjowych butów Chaplina po Jiro śniącym o sushi. Różne odcienie motywu jedzenia w filmie

ŁUKASZ KAMIŃSKI


2. Jedzenie jako mediowanie instynktu w wybranych filmach Pedro Almodóvara

ŁUKASZ WRÓBLEWSKI


3. Kucharz na szklanym ekranie, czyli o różnorodnych obliczach programów kulinarnych

AGATA CIASTOŃ


4. Cudowna i pożyteczna Magda Gessler. O strukturze, znaczeniach i wartościach „telewizyjnej baśni”

MACIEJ SKOWERA


DYSKUSJA 16.20-16.30


PRZERWA NA KAWĘ

16.30-16.45


PANEL XV

PO TAMTEJ STRONIE ATLANTYKU

16.45-18.30
1. "Jest z nami od zawsze niczym zwykłe przeziębienie" - alkohol w społecznościach Indian w Stanach Zjednoczonych z perspektywy antropologii zaangażowanej

ADELA MARTA JURKOWSKA


2. „Trzy siostry” podstawą cywilizacji? Kukurydza, fasola i dynia w życiu Azteków

PAWEŁ KALINA


3. Dieta dla ducha i ciała – ayahuasca treatment

PAULINA SZYDŁOWSKA


4. Spożywanie jedzenia, jako wytwarzanie granic społecznych. Na przykładzie Indian amazońskich

PAWEŁ CHYC


5. Smak amerykańskiego tygla narodów: od purytańskiej ascezy do współczesnej wielokulturowej kuchni USA

PAULINA KAKAREKO


DYSKUSJA 18.25-18.30



PANEL XVI

DYFUZJA SMAKU

16.45-18.30
1. Turystyka kulinarna- sposobem na promocję miejsca i poznanie obcej kultury, czy też sposobność utrwalania stereotypów?

PIOTR GEISE


2. Rola posiłku i poczęstunku w rozwiązywaniu konfliktów klanowych

JAN BAZYLI KLAKLA


3. Przenikanie się kultur w kuchni chorwackiej

ADRIANNA SŁABIŃSKA


4. Çay w działaniu, czyli rola herbaty w społeczeństwie tureckim w  perspektywie teorii aktora-sieci Bruno Latoura

MATEUSZ ŻEBROWSKI


5. Historia angielskiej herbatki

MARIA PIĄTKOWSKA



DYSKUSJA 18.25-18.30


: wp-content -> uploads -> 2013
2013 -> Rozwoju kultury
2013 -> Rozkład zajęĆ w semestrze IV rok akademicki 2013/2014 rok II grupa t1
2013 -> Okręgowego związku piłki nożnej wałbrzych ►Adres siedziby
2013 -> Pedagogika nauczycielska
2013 -> Ochrona środowiska – rok I semestr I (zimowy) rok akademicki 2015/2016 aktualizacja 10. 10. 2015r
2013 -> Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Tarnowie Zakład Filologii Polskiej Kierunek: filologia polska
2013 -> Terminy dyżURÓW nauczycieli akademickich rok akademicki 2015/2016 – semestr zimowy
2013 -> Terminy dyżurów w semestrze zimowym w roku akademickim 2014/2015
2013 -> Terminy dyżurów Wykładowców Zakładu Filologii Polskiej w semestrze zimowym w roku akad. 2014/2015
2013 -> Projekty systemowe. Formularz wniosku wstępnego ze wskazówkami

Pobieranie 59.54 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna