O psie, który jeździł koleją” Roman Pisarski



Pobieranie 9.02 Kb.
Data08.05.2016
Rozmiar9.02 Kb.
O psie, który jeździł koleją” Roman Pisarski
Podkreśl właściwe odpowiedzi:
1. Kraj, w którym dzieje się akcja książki to:
a) Polska,

b) Włochy,


c) Anglia.

2. Historia opowiedziana w utworze jest:


a) całkowicie zmyślona;
b) trochę prawdziwa, trochę wymyślona przez autora;
c) zdarzyła się naprawdę.

3. Gdzie zawiadowca stacji przygarnął psa:


a) na węzłowej stacji Marittima;
b) przybłąkał się do jego domu;
c) podczas zwiedzania Warszawy.

4. Jakie imię otrzymał pies:


a) Rambo;
b) Lampo;
c) Reksio.

5. Jakiej rasy był pies:


a) kundel;
b) owczarek;
c) buldog.

6. Co po włosku oznacza imię psa:


a) mądry;
b) błyskawica;
c) niezwykły.

7. Gdzie Lampo jeździł co dzień wieczorem z panem, po pracy:


a) do sklepu po zakupy;
b) odwiedzić kolegę- kolejarza w pobliskim mieście;
c) na kolację do rodzinnego Piombino.

8. Jak mieli na imię mali przyjaciele psa, dzieci zawiadowcy:


a) Carlo i mała Adele;
b) Gina, Roberto i mała Adele;
c) Petro i Edwardo.

9. Gdzie był prawdziwy dom psa, do którego wracał:


a) stacja Marittima;
b) buda na podwórku zawiadowcy;
c) nie miał stałego domu, bo ciągle go zmieniał.

10. Dlaczego po całym kraju rozeszła się wieść o cudnym psie:


a) był niesamowicie mądrym psem;
b) był jedynym psem- pracownikiem kolei;
c) podróżował koleją do różnych miast.
11. Od czego Lampo miał złamane dwa żebra i nogę:
a) wpadł pod pociąg;
b) został zakleszczony przez drzwi wagonu;
c) został pogryziony przez inne psy.

12. Kto pomógł psu w chorobie:


a) oddany zawiadowca z Marittimy;
b) kucharz z pociągu ekspresowego;
c) stary owczarz z żoną.

13. Dlaczego naczelnik kolei kazał usunąć psa ze stacji:


a) Lampo stał się zbyt popularny, hałaśliwa reklama radia, gazet i telewizji zniszczyła powagę kolejarzy;
b) Lampo pogryzł naczelnika;
c) Lampo atakował podróżnych przebywających na stacji.

14. Co zrobił zawiadowca, by pozbyć się psa:


a) sprzedał Lampo amerykańskiemu filmowcowi;
b) wysłał go w podróż statkiem do wuja w Palermo;
c) przywiązał do łańcucha przy swoim domu.

15.Co sprawiło, że po powrocie psa z wyspy, naczelnik pozwolił psu zostać na stacji w Marittimie:


a) uwierzył w wielką miłość i przywiązanie psa do swojego pana;
b) zawiadowca i pies przepłoszyli natrętnych redaktorów i fotoreporterów;
c) pies nie pokazywał się na stacji, został w domu zawiadowcy.

16. Jak zakończyła się historia psa Lampo:


a) dożył długiej starości pełniąc służbę na stacji Marittima;
b) został zatruty przez złego człowieka;
c) zginął pod kołami pociągu, ratując córeczkę zawiadowcy, Adele


  1. Autor lektury o psie pisze o pociągu jadącym powoli „Wlecze się jak żółw...” Występują tam jeszcze inne powiedzenia. Czy je rozumiesz? Spróbuj je połączyć z właściwymi objaśnieniami.




  • jak mysz pod miotłą - nikogo nie ma w pobliżu

  • uszy do góry - zrobić coś dokładnie

  • pusto jak wymiótł - uciec

  • spryciarz co się zowie - nie odzywać się

  • dać susa - nie martwić się ,śmiało

  • nie dawać za wygraną - szybko biec

  • dać drapaka - wpatrywać się

  • wlepiać oczy - ktoś bardzo bystry

  • wypełnić co do joty - siedzieć spokojnie

  • poczuć lód w sercu - nie poddawać się

  • siedzieć jak trusia - być smutnym

1 – b


2 – c

3 – a


4 – b

5 – a


6 – b

7 – c


8 – b

9 – a


10 – c

11 – b


12 – c

13 – a


14 – b

15 - a

Pobieranie 9.02 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna