Postępowanie żywieniowe u dzieci z zaburzenia zachowania, adhd, autyzm



Pobieranie 22.77 Kb.
Data01.05.2016
Rozmiar22.77 Kb.
POSTĘPOWANIE ŻYWIENIOWE U DZIECI Z ZABURZENIA ZACHOWANIA, ADHD, AUTYZM
Zaburzenia zachowania u dzieci wywołują wiele kontrowersji diagnostycznych i terapeutycznych. Z jednej strony dostępnych jest wiele terapii farmakologicznych, alternatywnych (EEG-Biofeedback, integracja sensoryczna, dietoterapia), z drugiej brakuje zgodności lekarzy i innych specjalistów służby zdrowia co do prawidłowego wspomagania rozwoju dzieci z nadpobudliwością, ADHD, autyzmem, itp.

Związane jest to z faktem, że objawy nadruchliwości, zaburzeń uwagi, impulsywności (typowo związane z ADHD), zaburzeń spostrzegania i rozwoju funkcji społecznych (kojarzonych z autyzmem), ale też nadmiernego wycofania mogą mieć różne przyczyny. Badania pokazują, że wiele z tych dolegliwości może mieć źródło w nieprawidłowej pracy jelit lub alergii czy nietolerancji pokarmowej – często przyczyną jest nietolerancja glutenu, białka mleka krowiego lub salicylanów. U dzieci z autyzmem często stwierdza się niezdolność do strawienia białek mleka i glutenu. Częściowo strawione białka w formie peptydów: gliadomorfiny i kazomorfiny powodują nadmierne pobudzenie układu nerwowego (nazwa peptydów jest nieprzypadkowa – mają podobną budowę do morfiny i zbliżone działanie).

Nieprawidłowa praca jelit często związana jest z zaburzeniem flory jelitowej, wywołanym np. rozprzestrzenieniem się w organizmie drożdży z rodzaju Candida. Może to powodować problemy z trawieniem, wzdęcia, biegunki lub zaparcia, które często wzmagają trudne zachowania dziecka. Dodatkowo może się wtórnie pojawić nietolerancja różnych rodzajów żywności (np. zawierających gluten), której spożywanie wywołuje nadmierne pobudzenie układu immunologicznego. Rozwojowi niekorzystnej flory jelitowej sprzyja dieta bogata w produkty mleczne oraz cukier – pokarmy, które paradoksalnie najchętniej wybierają dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Eliminacja z jadłospisu cukrów oraz mleka i jego przetworów jest niezbędna, by wspomóc eliminację flory grzybiczej i zregenerować osłabione jelita. Równocześnie niezbędne jest wprowadzenie w formie suplementów diety probiotyków, których naturalnym źródłem są produkty mleczne (ale także produkty kiszone) oraz wapnia. Zaburzenie pracy jelit może być także związane z obecnością pasożytów, które nie tylko pozbawiają organizm dziecka składników odżywczych, ale też produkują toksyczne dla niego substancje.

Uszkodzone jelito ma zwiększoną przepuszczalność dla związków, które nie powinny przenikać przez jego ścianę, w tym dla peptydów z niecałkowitego trawienia białek mleka i zbóż.

Wśród dzieci z ADHD i autyzmem częściej niż ogółem diagnozowana jest celiakia, dlatego coraz częściej zaleca się rutynowe badania tolerancji glutenu w tej grupie dzieci. Wczesne wykrycie choroby jest kluczowe dla zapobiegania jej konsekwencjom. Mogą one dotyczyć zarówno jelit (typowa postać celiakii), jak i układu nerwowego – celiakia sama w sobie może więc być źródłem objawów zaburzeń zachowania. Jednak także inny skutek celiakii może je wywoływać. Jest to zespół złego wchłaniania występujący w konsekwencji uszkodzenia kosmków jelitowych przez toksycznie działający na nią gluten, obecny w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie i orkiszu. Kosmki jelitowe są odpowiedzialne za maksymalne zwiększenie zdolności jelita do wchłaniania substancji odżywczych z pokarmu. Kiedy zostają uszkodzone, w organizmie pojawiają się niedobory, zwłaszcza żelaza, magnezu, wapnia, cynku, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witamin z grupy B. Są to również najczęściej stwierdzane niedobory wśród dzieci z ADHD. Ma to ogromne znaczenie dla działania układu nerwowego, który potrzebuje np. żelaza, by budować osłonki mielinowe komórek nerwowych. Uzupełnienie niedoborów jest bardzo ważnym elementem terapii, także dlatego, że niewystarczające ilości tych składników powodują zahamowanie ważnych procesów w organizmie – np. przemian tłuszczów, które są również niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu.

Dla dzieci z zaburzeniami zachowania niezwykle istotna jest podaż odpowiednich tłuszczów. Najważniejsze są kwasy tłuszczowe omega-3 obecne w rybach i algach morskich – są one niezbędne dla budowy mózgu i właściwego jego funkcjonowania. Także kwasy omega-3 obecne w olejach roślinnych powinny obficie występować w diecie, jednak by spełniały wymienioną funkcję muszą zostać przekształcone w organizmie, a to wymaga obecności składników mineralnych wchłanianych w jelicie z pożywienia. Dopóki więc nie zostanie zregenerowane jelito, układ nerwowy jest pozbawiony niezbędnych substancji, co skutkuje m.in. agresją, drażliwością, zaburzeniami uwagi, nastroju, impulsywnością i nadruchliwością, problemami z uczeniem się.

Zespół złego wchłaniania może także być skutkiem spożywania produktów mlecznych, gdy obecna jest alergia na białko mleka krowiego (kazeiny), a także nietolerancja produktów bogatych w salicylany – mocno związana z objawami ADHD. Identyfikację pokarmów nasilających objawy ułatwia diagnostyka nadwrażliwości pokarmowych, np. testem MRT 150.

Prawidłowo funkcjonujący organizm jest w stanie do pewnego stopnia usuwać skutki spożywania substancji o działaniu toksycznym. Gdy spożycie tych substancji jest zbyt duże w porównaniu do możliwości organizmu (szczególnie u dzieci), nie są one neutralizowane i wydalane, za to kumulują się w tkankach organizmu. Dla komórek nerwowych duże zagrożenie stanowią metale ciężkie takie jak ołów, kadm, rtęć (kumuluje się w mózgu), mające działanie uszkadzające. Dlatego ogromnym problemem jest zanieczyszczenie środowiska i obecne w nim toksyny. Szkodliwa dla nadwrażliwego układu nerwowego może być także rtęć stosowana jako konserwant szczepionek. Stwierdzono także nasilanie się objawów ADHD u dzieci, które spożywają produkty zawierające sztuczne barwniki i konserwanty – najprawdopodobniej mają one obniżoną tolerancję tych składników. Proces wyciszania reaktywności układu odpornościowego wymaga wybierania produktów jak najmniej przetworzonych – takich, w których substancji dodatkowych będzie możliwie najmniej.

Dzieci z ADHD i innymi zaburzeniami zachowania ponadto są bardzo podatne na wahania poziomu glukozy we krwi, dlatego ważne jest stosowanie w diecie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG) i regularność posiłków w ciągu dnia (przy zaburzeniach ze spektrum autyzmu szczególnie ważna ze względu na silną potrzebę przewidywalności!). Produkty mleczne również są niekorzystne dla utrzymania stałego poziomu cukru we krwi dlatego, że powodują nadmierną produkcję insuliny – hormonu trzustki odpowiedzialnego za transport glukozy z krwi do komórek ciała. Konieczne jest wykluczenie cukrów prostych – słodyczy, ciast, ale też w dużej mierze owoców, które dodatkowo zwiększają fermentację w jelitach, powodując wzdęcia!

Dzieci z autyzmem często mają problemy z akceptacją nowych rodzajów jedzenia, wymagają dużo więcej czasu i cierpliwości przy rozszerzaniu diety. Opór przed produktami o określonym smaku, zapachu i teksturze może też być jednym z objawów zaburzeń integracji sensorycznej (mogą towarzyszyć ADHD, autyzmowi i innym zaburzeniom rozwojowym). Niezbędna jest obserwacja reakcji dziecka na wprowadzane pokarmy, zapoznawanie go z nowymi smakami i chwalenie wszelkich postępów w jedzeniu nowych rzeczy. KAŻDĄ terapię należy dobrać indywidualnie do potrzeb, możliwości i stanu dziecka. Tolerancja produktów może być zupełnie różna u różnych dzieci! Interdyscyplinarna rehabilitacja ma większe szanse odnieść pozytywne skutki niż sama dieta i suplementacja.

Przy alergii i nietolerancji pokarmowej bardzo ważne jest kontrolowanie posiłków przygotowywanych w przedszkolach i szkołach. Warto przekazać zalecenia od dietetyka osobom odpowiedzialnym za organizację żywienia dzieci w przedszkolu lub szkole.

Niezbędna diagnostyka:

• tolerancja glutenu: przeciwciała przeciwgliadynowe IgA i IgG, przeciwciała przeciwendomysialne IgA i IgG, przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej IgA i IgG

• kał – posiew + grzyby, pasożyty, lamblia

• poziom wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, wit. D3 25-OH, wit. B12 we krwi

• IgE całkowite, IgE specyficzne (panele alergiczne)
Dodatkowo:

• test MRT 150 – badanie reakcji układu immunologicznego na żywność,

• analiza pierwiastkowa włosa – obciążenie organizmu metalami ciężkimi,

• badanie zawartości kwasów organicznych w moczu

• badanie metaboliczne moczu (zawartość metabolitów)

• zawartość opioidów (metabolity glutenu i kazeiny) w moczu


Gdzie we Wrocławiu robić badania?

  • Prywatne Laboratorium Diagnostyki Medycznej – Powstańców Śląskich 168

  • DiaLab – Krzycka 94 , Długosza 4, Oławska 15



Dieta wyciszająca reaktywność układu immunologicznego i pokarmowego:

bezmleczna, niskoglutenowa1, bezcukrowa, niskosalicylanowa, niski IG
Polecane miejsca w Internecie:

  • http://www.autika.pl/szukam_pomocy.html

  • https://www.facebook.com/AutyzmAsperger

  • www.celiakia.pl – przepisy diety bezglutenowej

  • http://www.olgasmile.com/przepisy/diety/dieta-bezmleczna


Polecane książki:

  • J. McCandless „Dzieci z głodującymi mózgami”

  • R. Kessick „Autyzm i dieta”

  • N. Campbell-McBride „GAPS – zespół psychologiczno-jelitowy”

  • D. Amen „Z ADHD można wygrać”

  • „Syndrom czerwonej hulajnogi” i wiele innych książek o tym, jak radzą sobie inni


Uwaga: książki dotyczące postępowania i diety w różnych zaburzeniach zachowania są źródłem pewnych pomysłów, na co zwracać uwagę, niezalecane jest traktowanie ich jako biblii leczenia!
Gdzie we Wrocławiu szukać pomocy?:

  • Zespół Placówek Oświatowych nr 2 we Wrocławiu, ul. Głogowska 30 – szkoła podstawowa, gimnazjum, szkoła przysposabiająca do pracy (edukacja): http://zpo2.wroc.pl/

  • Dolnośląskie Stowarzyszenie na Rzecz Autyzmu: http://www.autyzm.wroclaw.pl/

  • Fundacja „Promyk Słońca”, Centrum Diagnostyczno-Rehabilitacyjne, ul. Swobodna 8a

  • Poradnia Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży, ul. Podwale 13

  • Dzienny Ośrodek Psychiatrii i Zaburzeń Mowy dla Dzieci i Młodzieży – Poradnia Zdrowia Psychicznego, ul. Wołowska 9

  • NEUROMED – Dzienny Oddział Psychiatryczny dla Dzieci i Młodzieży, ul. Białowieska 74 a: http://www.neuropsychiatria.com/pl/

  • Powiatowy Zespół Poradni Psychologiczno-Pedagogicznych, ul. Kościuszki 131: http://www.pzp.edu.pl/

  • PROMITIS, ul. Kościuszki 108 a lok.11, ul. Kryniczna 37 (przedszkole terapeutyczne): http://www.centrum-terapii.pl/

Opracowanie



Klinika Diety Gryszkin

Mgr Iwona Gryszkin dietetyk



Mgr Małgorzata Kucharska psycholog

1 w przypadku stwierdzenia nietolerancji glutenu - bezglutenowa





Pobieranie 22.77 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna