Press Release Media Alert

Data06.05.2016

Media Alert

Ostatnia szansa na start w Imagine Cup 2008
Warszawa, 18 stycznia 2008 r. – Microsoft poinformował, że zostały tylko dwa tygodnie
na zarejestrowanie się w konkursie technologicznym dla studentów Microsoft Imagine Cup. Start w konkursie to doskonała szansa na sprawdzenie Twoich umiejętności oraz zdobycie cennego doświadczenia i atrakcyjnych nagród. W tym roku zwycięzcy poszczególnych kategorii będą reprezentować nasz kraj w rozgrywce finałowej, która odbędzie się w lipcu
w Paryżu. Więcej informacji na temat konkursu oraz formularze rejestracyjne znajdują się
na stronie: www.imaginecup.com.

Microsoft Imagine Cup jest największym międzynarodowym konkursem technologicznym
dla studentów. W tym roku jest organizowany już po raz szósty. W zeszłorocznej edycji konkursu wzięło udział około 100 tys. uczestników z ponad 100 państw, w tym 1545 studentów z Polski. Uczestnicy rywalizują ze sobą w 3 obszarach, obejmujących w sumie 9 kategorii:

• Rozwiązania technologiczne:

• Projektowanie oprogramowania

• Projektowanie systemów wbudowanych

• Projektowanie gier

• Bitwa na umiejętności:

• Projekt Hoshimi – bitwa programistyczna

• Technologie informatyczne

• Algorytmy

• Sztuka cyfrowa:

• Film krótkometrażowy

• Fotografia

• Projekt interfejsu

Uczestnicy każdej z tych kategorii wykorzystują technologię do rozwiązania stawianego przez organizatorów problemu. W tym roku motywem przewodnim konkursu jest „technologia, która pomaga chronić środowisko”. Łączna suma nagród w konkursie to prawie 200 tys. USD.
W ubiegłorocznej edycji konkursu, której międzynarodowy finał odbył się w Korei Płd., Polacy startowali w 7 z 9 kategorii konkursowych i zajęli pierwsze miejsca w trzech z nich, co zapewniło nam pierwszą lokatę w klasyfikacji generalnej konkursu. Polacy znaleźli się również wśród sześciu wyróżnionych zespołów, startujących w kategorii Projektowanie Oprogramowania, które stworzyły aplikacje o największym potencjale biznesowym. W nagrodę wezmą udział w szkoleniach biznesowych w ramach prestiżowego programu Imagine Cup Innovation Accelerator.
Informacje o firmie:
Microsoft jest międzynarodowym producentem oprogramowania komputerowego, aplikacji serwerowych i technologii informatycznych dla klientów indywidualnych, firm i instytucji. W ofercie spółki znajdują się m.in.: system operacyjny Microsoft Windows, oprogramowanie biurowe Microsoft Office System, rozwiązania wspierające zarządzanie z rodziny Microsoft Dynamics, aplikacje serwerowe Microsoft Windows Server System oraz technologia Microsoft.NET.
Microsoft Corporation powstał w 1975 roku w USA, a polski oddział firmy istnieje od 1992 r. W swoich filiach na całym świecie Microsoft zatrudnia ponad 71 tys. specjalistów z różnych dziedzin, w tym 250 osób w Polsce.
Firma Microsoft została zbudowana w oparciu o przekonanie, że nowe technologie, jeśli uczynić je dostępnymi i przyjaznymi, są doskonałym narzędziem do rozwoju i realizacji marzeń, pozwalają na pełne wykorzystanie możliwości, jakie drzemią w nas samych i otaczającym świecie. Polski oddział Microsoft chce brać aktywny udział w rozwoju gospodarki i społeczności lokalnej w Polsce. Naturalną konsekwencją tego zobowiązania i prowadzonej działalności biznesowej jest realizowanie zadań społecznych w obszarze edukacji informatycznej i walki ze zjawiskiem „wykluczenia informacyjnego”. W partnerstwie
z organizacjami pozarządowymi firma wspiera społeczności marginalizowane w dostępie do nowych technologii – do wiedzy, informacji i umiejętności informatycznych. W uruchomionym we wrześniu 2006 roku programie „Microsoft dla non-profit” firma przekazuje bezpłatnie swoje oprogramowanie na rzecz organizacji społecznych. W maju 2007 roku Microsoft został uznany
za „Dobroczyńcę Roku 2006” w konkursie organizowanym przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce. Firma potwierdziła także swoją wysoką pozycję wśród pracodawców, zajmując po raz drugi z rzędu pierwsze miejsce w badaniu Hewitt Associates i zdobywając tytuł „Najlepszego Pracodawcy w Polsce 2006”.
Zapraszamy do odwiedzenia polskiej strony firmy Microsoft pod adresem: http://www.microsoft.com/poland lub kontaktu
z Centrum Obsługi Klienta Microsoft pod numerem 0 801 308 801.
***
Microsoft, Windows, Windows Mobile, Visual Studio, Windows Server System, Windows Server, SQL Server, Visual Studio, BizTalk Server, Microsoft Dynamics są zarejestrowanymi znakami towarowymi, bądź znakami towarowymi Microsoft Corp. w Stanach Zjednoczonych i/lub w innych krajach. Nazwy wymienionych firm i produktów mogą być zastrzeżonymi znakami towarowymi ich właścicieli.

Dodatkowych informacji udzielą:

Jacek Kalinowski Joanna Frąckowiak

Microsoft Sp. z o.o. Microsoft Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 195 A Al. Jerozolimskie 195 A

02-222 Warszawa 02-222 Warszawa