Program spotkania Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Menopauza – nowe wyzwanie w życiu kobiety”



Pobieranie 21.9 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar21.9 Kb.

Program spotkania

Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Szkoleniowa


Menopauza – nowe wyzwanie w życiu kobiety”
Kraków, 19 – 20 marca 2010r.
Organizator:

Fundacja Akademia Nowoczesnej Diagnostyki (Kraków)




Komitet naukowy:

Prof. dr hab. n. med. Dagna Bobilewicz Przewodnicząca

Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Lew-Starowicz

Prof. dr hab. n. med. Grzegorz Jakiel


Komitet organizacyjny:

Dr Jolanta Kołodziejczyk

Dr Leszek Bergier




19 marzec 2010 (piątek) – godz. 14.00
14:00-15:00 Rejestracja Uczestników
15:00-15:10 Otwarcie konferencji

I. Diagnostyka laboratoryjna okresu około menopauzalnego


Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Dagna Bobilewicz

prof. dr hab. n. med. Grzegorz Jakiel


Wykład I. 15:10-15:55

Sytuacja endokrynna pozagonadalna okresu menopauzy
Dr n. med. Marta Kostecka-Matyja (Kraków)
Dyskusja (10 min)

Wykład II. 16:05-16:35

Profilaktyka raka szyjki macicy i skrining u kobiet okresu około menopauzalnego
Prof. dr hab. n. med. Marek Spaczyński (Poznań)
Dyskusja (10 min)

16:45-17:15 Przerwa kawowa
Wykład III. 17:15-17:45

Jak menopauza wpływa na zdrowie szkieletu – czynniki ryzyka i wskaźniki

biochemiczne.
Prof. dr hab. n. med. Grażyna Odrowąż-Sypniewska (Bydgoszcz)
Dyskusja (10 min.)

Wykład IV. 17:55-18:25

Cukrzyca a okres około menopauzalny
Dr n. med. Alicja Hebda-Szydło (Kraków)
Dyskusja (10 min)
19:00-20:00 Kolacja

21:00-22:00 Recital Agnieszki Chrzanowskiej

20 marzec 2010 (sobota) – godz. 09.30
Sesja druga.
II. Zmiany ogólnoustrojowe w okresie około menopauzalnym
Przewodniczący: prof. dr hab. n. med. Grażyna Odrowąż-Sypniewska,

prof. dr hab. n. med. Marek Spaczyński


Wykład I. 09:30-10:00

Diagnostyka układu krążenia w okresie menopauzy (profil lipidowy)
Dr med. Ewa Konduracka (Kraków)
Dyskusja (10 min.)

Wykład II. 10:10-10:40

Problemy diagnostyczne, a leczenie nowotworowych i nie nowotworowych chorób

piersi.
Prof. dr hab. n. med. Krzysztof Herman (Kraków)
Dyskusja (10 min.)

Wykład III. 10:50-11:20

Zmiany metaboliczne w menopauzie
Dr med. Małgorzata Bińkowska (Warszawa)
Dyskusja (10 min.)
11:30-12:00 Przerwa kawowa

Sesja trzecia.

III. Aspekty psychologiczne okresu około menopauzalnego
Przewodniczący: prof. Z. Lew-Starowicz, prof. Grzegorz Jakiel
Wykład IV. 12:00-12:30

Seksualność kobiet w wieku menopauzalnym.
Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Lew-Starowicz (Warszawa)
Dyskusja (10 min.)
Wykład V. 12:40-13:10

Psychospołeczne tło menopauzy
Dr med. Robert Kowalczyk (Warszawa)
Dyskusja (10 min.)
Wykład VI. 13:20-13:50

Terapia hormonalna w menopauzie i jej wpływ na funkcje seksualne kobiet.
Prof. dr hab. n. med. Grzegorz Jakiel (Warszawa)
Dyskusja (10 min.)
14:00-14:45 Obiad

Uczestnikami konferencji będą lekarze ginekolodzy, lekarze rodzinni i diagności laboratoryjni.


Informacje o poprzednich konferencjach oraz o samej Fundacji dostępne są na stronie www.and.org.pl









©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna