Projekt Stanowiska Rządu

Data09.05.2016
Rozmiar17 Kb.

Projekt Stanowiska Rządu

przygotowany w związku z art. 6 ust. 1 pkt. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r.

o współpracy Rady Ministrów z Sejmem i Senatem w sprawach związanych z członkostwem Rzeczypospolitej Polskiej w Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 52, poz. 515 z późn. zm.)

Dotyczy

Proposal for a Council Regulation on the Financial Regulation applicable to the Euratom Supply Agency

Data przekazania dokumentu Polsce przez SG Rady UE

Data przyjęcia przez KERM

5 kwietnia 2007 r.

I.Cel projektu aktu prawnego

Agencja Dostaw Euratomu (zwana dalej „Agencją”) jest instytucją wspólnotową odpowiedzialną za niezakłócony i bezpieczny obrót materiałami jądrowymi na obszarze Wspólnoty i poza jej granice (art. 52 traktatu Euratom). Ma ona wyłączne prawo zawierania kontraktów związanych z dostawą takich materiałów spoza Wspólnoty do jej państw członkowskich oraz pomiędzy tymi państwami. Agencja posiada osobowość prawną oraz niezależność finansową (art. 54 traktatu Euratom) i działa pod nadzorem Komisji Europejskiej (art. 53 traktatu Euratom). W związku ze zmianą statutu Agencji uaktualnienia wymagają też inne akty prawne z nim związane, w tym rozporządzenia finansowe.

W 2002 roku przyjęto nowe rozporządzenie finansowe regulujące kwestie ogólne związane
z budżetem Wspólnot Europejskich. Zgodnie z art. 185 tego rozporządzenia przygotowano następnie ramowe Rozporządzenie Finansowe Nr 2343/2002, na którym oparty został projekt Rozporządzenia Rady w sprawie Rozporządzenia Finansowego znajdującego zatosowanie
w odniesieniu do Agencji Dostaw Euratomu. Projekt usprawnia zarządzanie finansami Agencji, uwzględniając jednocześnie jej specyficzne zadania i strukturę:

• z uwagi na szczupłość budżetu Agencji zarządza nim Komisja Europejska (dla zachowania przejrzystości i spójności z Rozporządzeniem Ramowym, przy czym wykonanie budżetu przyjmuje Parlament na wniosek Rady);

• Agencja może być obsługiwana przez służby księgowe Komisji Europejskiej;

• audyty wewnętrzne będą przeprowadzane przez odpowiednie służby Komisji Europejskiej.

Nowe zasady finansowania Agencji są zgodne z proponowaną jednocześnie zmianą statutu Agencji, uwzględniająca zmienione okoliczności, w jakich Agencja działa (27 państw członkowskich).

II.Stanowisko Rządu

Rząd Rzeczypospolitej Polskiej popiera przedmiotowy projekt Rozporządzenia Rady.

III.Uzasadnienie stanowiska Rządu

Proponowane Rozporządzenie Rady stanowi uzupełnienie w zakresie finansowym nowego statutu Agencji Dostaw Euratomu. Jest ono spójne z Ramowym Rozporządzeniem Rady regulującym zasady przygotowywania i wykonywania budżetu w innych wyodrębnionych instytucjach Wspólnoty. Zwiększa ono poziom sprawności zarządzania finansami Agencji, ujednolicając i upraszczając jednocześnie metodykę prac budżetowych w Agencji. Pozwoli to na podniesieniu przejrzystości wydawania środków przyznanych na funkcjonowanie Agencji Dostaw Euratomu.

1. Ocena skutków prawnych – przedmiotowe rozporządzenie Rady nie powoduje skutków prawnych dla Polski

1. Ocena skutków społecznych – przedmiotowe rozporządzenie Rady nie powoduje skutków społecznych dla Polski

1. Ocena skutków gospodarczych – przedmiotowe rozporządzenie Rady nie powoduje skutków gospodarczych dla Polski

1. Ocena skutków finansowych – przedmiotowe rozporządzenie Rady nie powoduje skutków finansowych dla Polski