Przedmowa od autora



Pobieranie 99.27 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar99.27 Kb.


AkademiaRozwoju

www.janpaweltomaszewski.pl

Przedmowa od autora

Zdrowie, piękno i uroda, kto o tym nie marzy? Kto tego nie pożąda?

Czy jest ktoś taki na Naszej Ziemi, choć przez chwilę o tym nie myślał . . .

Media faszerują nas niezwykłymi zdjęciami naszych idoli, aktorów czy zwanych potocznie gwiazd.

Ile w tym prawdy a ile kiczu? Ile w tym techniki komputerowej a ile naturalnej urody, która jest efektem ćwiczeń, diety czy suplementów wspomagających osiągnięcie wymarzonych efektów.

Pewnie nie raz się nad tym zastanawiałeś, nie martw się nie tylko Ty.

Dzisiejszy świat oszalał na punkcie mody, stylu i elegancji. Należy jednak pamiętać o zdrowym rozsądku i dystansie do pewnych komunikatów czy informacji, które do nas napływają z mediów.

Dzisiaj przekazuję w Twoje ręce ebooka, który w łatwy sposób pozwoli i uporządkować wiedzę którą zdobyłem i którą zapewne Ty posiadasz w jedną całość tworząc tym samym pewnego rodzaju kompendium zdrowego stylu życia .



W dzisiejszych czasach nie tylko kobiety chcą być atrakcyjne i przyciągać uwagę mężczyzn, dziś również i mężczyźni coraz większą uwagę przywiązują do swojego wyglądu.

Dziś przekazuję Wam unikatowy system "16 Kluczy do Zdrowego Stylu Życia", który oparty jest na latach badań naukowych związanych ze stylami życia w dzisiejszym świecie.

Składa się z 4 modułów:



  1. CO NALEŻY JEŚĆ



  1. CZEGO NALEŻY UNIKAĆ



  1. KIEDY ORAZ ILE JEŚĆ



  1. RUCH I STYL ŻYCIA


CO NALEŻY JEŚĆ


Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś”.

Anthelme Brillat-Savarin (1755 - 1826)



Jedz dużo warzyw i owoców

Warzywa są zdrowiem na talerzu dobrym na każdą okazję. Surowe lub gotowane, stanowią niezastąpiony zasób witamin i włókna pokarmowego. Warzywa są nisko kaloryczne, sycące i nie tuczące. Stanowią świetny posiłek, nawet jako danie główne. Dołącz również owoce do swojej diety.

Wśród witamin zawartych w warzywach i owocach szczególną rolę zajmują antyoksydanty czyli przeciwutleniacze: witaminy C, A, E, i β-karoten

Przeciwutleniacze zwalczają bardzo aktywne wolne rodniki (agresywne atomy lub cząsteczki), które mogą uszkadzać komórki i w ten sposób przyczyniać się do procesów chorobowych. Antyosydanty zawarte w warzywach i owocach zapobiegają również starzeniu się komórek, przez co przedłużają młodość.

Najważniejsze witaminy:

A – umożliwia prawidłowy wzrost, bierze udział w procesie widzenia.

C – przyspiesza gojenie ran, wpływa na odporność organizmu, uczestniczy w syntezie kolagenu (białka nadającego skórze elastyczność).

E – uczestniczy w procesach rozrodczych organizmu, reguluje procesy przemiany materii.

K – jest niezbędna do krzepnięcia krwi, ma działanie przeciwkrwotoczne, uczestniczy w tworzeniu tkanki kostnej.

B1 – bierze udział w przemianach węglowodanów w organizmie, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i systemu odpornościowego.

Kwas pantotenowy – warunkuje prawidłowy metabolizm węglowodanów i tłuszczów, związany jest z wytwarzaniem energii, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni.

Najważniejsze minerały:

Wiele produktów przemiany materii to kwasy, dlatego w organiźmie istnieje tendencja do zakwaszania. Objawia się to zmęczeniem, bólami głowy, utratą apetytu, złą cerą, apatią. Warzywa i owoce zawierają sporo składników mineralnych o działaniu zasadotwórczym, ale to nie jedyna rola minerałów.

Wapń – podstawowy budulec kości i zębów.

Potas – przeciwdziała rozwojowi nadciśnienia, odpowiada za właściwą pracę serca.

Sód – potrzebny do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi w organiźmie.

Magnez – konieczny do prawidłowej pracy mięśni i tkanki nerwowej, niezbędny do budowania kości i zębów.

Fosfor – składnik układu kostnego, bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni.

Błonnik pokarmowy:

To inaczej części komórek roślinnych niestrawione przez przewód pokarmowy. Pełni ważne zadania.

• Usprawnia pracę jelit, ułatwiając wypróżnianie i przeciwdziałając zaparciom.

• Hamuje uczucie głodu.

• Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi.

• Ogranicza wchłanianie szkodliwych substancji.



Warzywa i owoce są niskokaloryczne, dlatego tak istotne jest ich spożywanie w zapobieganiu nadwadze, otyłości i ich leczeniu. Otyłość staje się problemem coraz większej liczby osób na świecie. W Polsce tylko co druga osoba ma prawidłową masę ciała.

NIE BĄDŹ JEDNĄ Z NICH ! ! !

DLATEGO , aby zapewnić sobie zdrowie, trzeba zjadać codziennie co najmniej 500 g warzyw i owoców, rozdzielonych na 5 porcji. Porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka), lub ½ szklanki sałatki, a także szklanka soku.

Najważniejsze aby warzywa i owoce spożywać kilka razy dziennie, dzięki czemu organizm przez cały dzień korzysta z zawartych w nich cennych składników. Im większa będzie różnorodność produktów w diecie, tym więcej potrzebnych składników otrzyma organizm.

Powinniśmy nauczyć się podjadać warzywa i owoce zamiast chipsów, krakersów, paluszków, ciasteczek itp. Na przykład rano, przed wyjściem do pracy, szklanka soku, na drugie śniadanie jabłko, potem w porze obiadu duża porcja gotowanych warzyw, na podwieczorek banan, na kolację porcja surówki lub sałatki. Dziecku do szkoły też trzeba dać raz jabłko, raz obrane i przygotowane do schrupania marchewki, banana, kiwi lub gruszkę. Jedząc świeże, gotowane, suszone i mrożone warzywa i owoce, pijąc soki owocowe i dbając, by 5 razy dziennie dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość potrzebnych substancji, będziemy mieli pewność, że nasza dieta jest naprawdę zdrowa.

Poniżej przedstawiam wykaz najbardziej popularnych owoców i warzyw oraz ich właściwości lecznicze.



  • Agrest

Charakteryzuje się dużą wartością dietetyczną. Zawiera bardzo dużo wapnia i potasu , cukier inwertowany, tyle witaminy C, co w cytrynie (45 mg). Owoce agrestu w stanie niepełnej dojrzałości dobrze znoszą transport i można je przechowywać przez kilka tygodni. Pesteczki zawarte w agreście wzmagają ruchy robaczkowe jelit.

Między agrestem zielonym, białym, żółtym, czerwonym i ciemno-wiśniowym nie występują większe różnice. Niektórych odmian agrestu używa się na musujące wina. Pesteczki agrestu mogą być alergenem.



  • Żurawina-błotna-polska

    Popularna u nas krzewinka rośnie na torfowiskach. Z jej czerwonych i kwaśnych owoców robi się galaretki, kisiele i konfitury. Jednak najwięcej własności leczniczych ma sok. Żurawina zawiera kwasy organiczne, cukry, pektyny, witaminy /przede wszystkim C/, sole mineralne, garbniki i goryczki. To naturalny antybiotyk. Sok jest niezastąpionym domowym lekiem na anginę, grypę, zapalenie oskrzeli. Obniża gorączkę, łagodzi chroniczny kaszel, nieżyty gardła i jamy ustnej. Usprawnia trawienie, poprawia apetyt. Przynosi ulgę w stanach zapalnych dróg moczowych, schorzeniach wątroby i lekko obniża ciśnienie. Zielarze polecają picie soku z żurawin rekonwalescentom i osobom cierpiącym na anemię. Aby ten naturalny antybiotyk działał, musimy wypić dziennie dwie szklanki. Zapobiegawczo wystarczy pół szklanki.



  • Gruszka-pełna-witamin

    Ten owoc występuje w Europie aż w 5 tysiącach odmian, u nas popularnych jest tylko kilka gatunków. Gruszkami można objadać się bezkarnie na diecie odchudzającej. Przeciętnej wielkości owoc ma tylko 62 kalorie, ok. 10% cukru - lewulozy łatwo przyswajalnej dla organizmu i niewiele białka. Gruszka jest zasadotwórcza i bogata w witaminy: A, z grupy B oraz C. Zawiera sporo mikroelementów, m. in. potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor. W niektórych gatunkach występuje jednak ten rodzaj wapnia, którego organizm nie przyswaja. Gruszki lekko obniżają ciśnienie krwi, a suszone ułatwiają trawienie.



  • Ananas - dodaje energii

Znachorzy brazylijscy od wieków stosują kurację ananasową na anemię, choroby wątroby i nerek. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek, gdyż jest lekko moczopędny. Wspomaga leczenie zaburzeń nerwowych i niektórych chorób skórnych. Działa odżywczo, dodaje energii, zapobiega wiotczeniu mięśni. Zawiera enzym, który wspomaga pracę jelit i usprawnia procesy trawienne, powoduje również spalanie nadwyżek kalorycznych. Sok ze świeżego owocu powinny pić osoby na diecie odchudzającej, a także narzekające na wzdęcia i zaparcia. Jest również bogatym źródłem manganu, który chroni przed osteoporozą i zmianami reumatycznymi. Miąższ z wyciśniętego owocu można wykorzystać do maseczki piękności.

  • Arbuz - dla puszystych

Jest niezastąpiony podczas upałów, gasi pragnienie, orzeźwia i odświeża. Można objadać się nim bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych owocowych lub warzywnych dietach. Jest wskazany dla sportowców, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z organizmu szkodliwe związki gromadzące się w mięśniach w czasie intensywnych ćwiczeń. Owoc zawiera dużo witaminy C, beta - karoten, kwas foliowy i likopen, jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami serca i nowotworami. Żelazo pomaga osobom anemicznym i rekonwalescentom. Ze względu na zawartość potasu jedzenie arbuzów zaleca się chorym na zapalenie miedniczek nerkowych, mającym piasek lub kamienie w nerkach. Sok wyciśnięty z tego owocu działa przeciwzapalnie na błony śluzowe jamy ustnej. Łagodzi stany zapalne dziąseł, rany i paradontozę.

  • Awokado - odmładza

Ten zielony owoc pochodzi z Ameryki Środkowej, uprawiali go już Aztekowie. Dziś znanych jest blisko 20 odmian awokado nazywanego inaczej smaczliwką. Działa odmładzająco, zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E zapobiegające zmianom nowotworowym, cenne również dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący rytm serca i pracę systemu nerwowego. Awokado lekko rozszerza naczynia krwionośne, zmniejsza tendencje do powstawania zaćmy i ogólnie wzmacnia kondycję fizyczną. Ma tylko jedną wadę - tuczy. Jeden średniej wielkości owoc to średnio 400 kalorii.

  • Bakłażan - uspokaja

To warzywo nazywane również oberżyną jest niskokaloryczne, bogate w minerały, zwłaszcza potas i fosfor, witaminy z grupy B oraz C, glukozę i błonnik. Bakłażan działa lekko uspokajająco, łagodzi drgawki u chorych na padaczkę i Parkinsona, a zawarty w nim potas chroni serce przed zawałem i wzmaga wydalanie płynów z organizmu. Mówi się, że gwarantuje długowieczność, obniża bowiem poziom cholesterolu we krwi aż o 50 procent. Oberżyny powinny unikać kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby cierpiące na reumatyzm, choroby nerek i układu trawiennego. Choć niskokaloryczna nie należy jednak do lekkostrawnych.

  • Brukselka - antyrakowe warzywo

Jest uznawana za najzdrowszy gatunek kapusty. Zawiera sporo witamin, A, z grupy B, C i E. Jest też źródłem wielu minerałów, przede wszystkim cynku, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Podobnie jak inne rodzaje kapusty zawiera silne antyutleniacze. Poleca się ją osobom anemicznym i rekonwalescentom. Jest lekkostrawna, ma tylko jedną wadę. Jako jedyny gatunek kapusty działa silnie kwasotwórczo. Dlatego powinny unikać jej osoby ze skłonnością do nadkwasoty, a także chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy.

  • Brokuły - chronią przed rakiem

jednym ze zdrowszych warzyw praktycznie na całym świecie. Ten krewniak kalafiora jest szlachetniejszy od niego w smaku i bogatszy w składniki odżywcze. Zawiera wiele witamin z grupy B, C znacznie więcej niż owoce cytrusowe, a także beta-karoten, przeciwutleniacz powstrzymujący proces starzenia się komórek. Znajdziemy w nim białko wysokiej wartości i sole mineralne, m.in. żelazo. Jest zasadotwórczy, dlatego doskonały na zgagę i uczucie pieczenia w żołądku. A dzięki sulforafenowi zmniejsza ryzyko powstawania niektórych nowotworów, przede wszystkim jelita, a także kobiecych narządów rodnych i sutka. Brokuły najzdrowsze są na surowo, można przyrządzić z nich sałatkę po szwedzku, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, przyprawić ziołami i odstawić na godzinę do lodówki, a potem polać majonezem.

  • Cytryna - dobra na wszystko

Jeden 100 gramowy owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która ma chyba najbardziej wszechstronne działanie na organizm. Dodaje energii, chroni przed infekcjami, pobudza przemianę materii, pomaga pozbyć się związków toksycznych. Cytryna jest doskonałym lekiem naturalnym na infekcje płucne, brak apetytu, reumatyzm, szkorbut, zapalenie żył, kruchość naczyń krwionośnych, nadciśnienie. Na migrenę pomaga filiżanka czarnej, niesłodzonej kawy z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodatkowo można obłożyć skronie i czoło plasterkami tego owocu. Na zgagę skuteczna jest szklanka mleka zmieszanego z sokiem cytrynowym. Osobom wiecznie zmęczonym i rekonwalescentom pomoże pewien napój. Łyżkę stołową ziela melisy parzy się w szklance wody, a gdy ostygnie dodaje się sok z jednej cytryny i pół kieliszka koniaku. Parotygodniowa kuracja każdego postawi na nogi.

  • Czarna porzeczka - eliksir młodości

Nie każdy lubi jej charakterystyczny zapach i smak. Warto się do niej przekonać, gdyż jest jednym ze zdrowszych owoców. Obfituje w antyutleniacz: witaminę C /w 100 g owocu jest jej około 200 mg. W dodatku bardzo trwałą, nawet podgrzewanie niszczy ją w niewielkim stopniu. Dlatego również przetwory owocowe są pełnowartościowe. Czarna porzeczka pomaga w leczeniu anginy, chronicznego kaszlu, jest dobrym środkiem napotnym i pobudzającym system immunologiczny. Napar z suszonych liści przyspiesza wydalanie toksyn, reguluje pracę nerek, a nawet rozpuszcza piasek w pęcherzu moczowym.

  • Dynia - smakołyk starożytnych

Nie wiadomo czemu ignorujemy dynię w naszej kuchni. Jest tania, smaczna, lekkostrawna i zasadotwórcza. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych i zapobiega chorobom wrzodowym przewodu pokarmowego. Jej kaloryczność jest znikoma. Zawiera dużo prowitaminy A istotnej dla wzroku, niewielkie ilości witaminy C i z grupy B, poza tym błonnik, fosfor, potas, wapń i magnez. Bardzo cennymi składnikami dyni są kwasy: asparginowy, nikotynowy i pantotenowy. Odpowiedni ich poziom w organizmie sprawia, że umysł pracuje na wysokich obrotach, polepsza się pamięć i zdolność koncentracji. A pestki dyni są naturalnym lekarstwem. Zawierają fitosterol o nazwie cucubitasterol, sole mineralne, enzymy, żywice i cukry. Pestki od dawna były stosowane jako naturalny środek przeciw gliście ludzkiej i tasiemcowi. Pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego, są niezastąpione przy wszelkich kuracjach odwykowych. Działają na system nerwowy i powodują osłabienie tzw. głodu, nikotynowego czy też alkoholowego. Poza tym zapobiegają rozwojowi prostaty u mężczyzn, a nawet działają leczniczo w początkowym stadium choroby.

  • Fasola niedoceniana

Fasolę nazywano kiedyś mięsem dla biedaków. Jest bowiem pełnowartościowym źródłem białka i substancji odżywczych. Zawiera fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo i związki siarki, kwasy organiczne, witaminy, przede wszystkim B i PP. Nie poleca się jej kobietom w ciąży, osobom starszym z zaawansowaną miażdżycą i osobom cierpiącym na obniżoną perystaltykę jelit. Stwierdzono bowiem, że działa paraliżująco na ruchy robaczkowe jelit, zwiększa krzepliwość krwi i zlepia czerwone ciałka. Odwar ze strąków polecają zielarze w początkach cukrzycy, chorobach nerek, pęcherza i dróg moczowych oraz kamicy, zwłaszcza fosforanowej. 30 g suchych strąków zalewa się na 8 godzin 2 szklankami wody, a potem gotuje przez 10 minut. Dwie szklanki dziennie lekko obniżają ciśnienie i leczą gościec. W chorobach reumatycznych stosuje się fasolę także zewnętrznie. Zmiażdżone świeże lub mrożone strączki przykłada się na bolące stawy. Z kolei kąpiele z dodatkiem odwaru pomagają w różnych chorobach skórnych.

  • Kalafior - dla przyszłych mam

Kiedyś traktowano kalafior niemal jak talizman chroniący przed wszelkim złem. Niewątpliwie chroni przed wieloma chorobami. Surowy ma mnóstwo witaminy C, najwięcej w głąbie, który niepotrzebnie odrzucamy przed gotowaniem. Zawiera sporo prowitaminy A, z grupy B /zwłaszcza kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu/ i PP, sole mineralne, jest zasadotwórczy. Związki siarki, które nadają mu niemiły zapach podczas gotowania chronią organizm przed różnego rodzaju nowotworami. Łatwo się nim najeść, a nie jest kaloryczny /100 g to tylko 31 kalorii/. Duża zawartość błonnika pomaga w chronicznych zaparciach.

  • Kukurydza - dla alergików

Majowie i Aztekowie uprawiali kukurydzę kilka tysięcy lat temu, do Europy przywiózł ją Kolumb. W przeciwieństwie do innych zbóż jest doskonała na surowo. Z zarodków ziarna tłoczy się aromatyczny olej, a z dojrzałych ziaren wytwarza się mąkę, kaszę i płatki śniadaniowe. Kukurydza jest pożywna, gdyż zawiera dużo skrobi i białka. Jest też cennym źródłem prowitaminy A, witaminy C oraz z grupy B i minerałów: potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Dietetycy polecają ją rekonwalescentom i osobom uczulonym na gluten, a medycyna ludowa chorym na cukrzycę. Przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu, dlatego zmniejsza ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych. Przypuszcza się, że kukurydza ma działanie anty nowotworowe. W medycynie naturalnej wykorzystuje się znamiona kukurydzy czyli nitki rosnące wokół kolby. Napar z wysuszonych znamion jest doskonałym lekiem na choroby układu moczowego. Stosuje się go w stanach zapalnych pęcherza i cewki moczowej, piasku w nerkach i uszkodzeniach nerek spowodowanych chorobą lub długotrwałym zażywaniem niektórych leków.

  • Mandarynka - oczyszcza organizm

Kupując mandarynki trzeba je koniecznie powąchać. Oznaką dobrego gatunku i świeżości jest właśnie intensywny aromat. Owoce zawierają dużo kwasów organicznych, m. in. cytrynowy i jabłkowy, które pomagają pozbyć się substancji toksycznych z organizmu. Jedna mandarynka to około 30 kalorii, śladowe ilości tłuszczu i protein. Jest więc doskonała dla osób odchudzających się. Zawiera też sporo witamin: A, B1 i B2, PP oraz mikroelementy, głównie związki potasu, który kontroluje gospodarkę wodną organizmu. Są silnie zasadotwórcze, zawierają też wapń, magnez i fosfor. Mandarynki zalecane są dla osób cierpiących na schorzenia dróg moczowych, pomagają również na zaparcia. Wystarczy zjeść przed snem kilka owoców i popić szklanką przegotowanej wody.

  • Grejpfrut dba o linie

Grejpfrut wykazuje działanie alkalizujące, ponieważ zawiera znaczne ilości składników mineralnych potas, wapń, fosfor o działaniu zasadotwórczym, przez co przeciwdziała odczuwaniu zmęczenia, bólom głowy, apatii i gorszemu wykorzystaniu składników odżywczych z pożywienia. Spożycie grejpfrutów zmniejsza stężenie cholesterolu i dzięki temu przyczynia się do przeciwdziałania arteriosklerozie miażdżycy naczyń krwionośnych oraz rozwojowi chorób serca. Picie soku grejpfrutowego przed pójściem do łóżka zapewni mocny i spokojny sen, a picie rano zapobiegnie zaparciom.

  • Ogórek - dla puszystych

Choć to popularne warzywo nie ma zbyt wielu własności leczniczych, warto jednak o nim pamiętać. Zwłaszcza osoby na diecie odchudzającej powinny włączyć go do codziennego menu. Przyczynia się bowiem do szybszego spalania tłuszczu, usuwania nadmiaru wody z organizmu i przyśpiesza wydalanie kwasu moczowego. Ma tylko jedną wadę, zawiera silnie działający enzym, który niszczy witaminę C. Trzeba więc jeść go osobno, nie dodawać do sałatek. Tylko kiszone ogórki nie mają tych własności. Ogórki zawierają sporo kwasów organicznych, soli mineralnych i błonnika. Sok z kiszonych poleca się przy robaczycy jelitowej u dzieci, a u dorosłych przy nadkwasocie. Sok wyciśnięty ze świeżego warzywa leczy lekkie oparzenia i wybiela skórę.

  • Orzech włoski - dodaje sił

Jądro orzecha bogate jest w witaminy A, B1, PP, E oraz C i to osiem razy więcej niż w czarnej porzeczce. Ma też żelazo, kobalt oraz tłuszcze i białka. Dwadzieścia orzechów dziennie zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na tłuszcze. Są dobrze przyswajalne i mają wysoką wartość energetyczną. Orzechy są pomocne w leczeniu chorób układu pokarmowego, bólów żołądka i zatruć. Z młodych owoców można przyrządzić nalewkę. 20 niedojrzałych orzechów i garść liści sieka się drobno i zalewa litrem białej wódki. Odstawia się na tydzień w chłodne miejsce. Butelka musi być z ciemnego szkła. W razie kłopotów żołądkowych pijemy 50 g nalewki dziennie. Liście orzecha działają korzystnie na skórę, są bakteriobójcze i przeciwzapalne. 0,5 kg liści zalewa się 2 litrami wody i gotuje na małym ogniu przez pół godziny. Wywar wlewa się do kąpieli.

  • pietruszka - dla przepracowanych

Dietetycy mówią o niej w samych superlatywach, jest jednym z bogatszych źródeł witamin: C, A, E, PP, K i nieco z grupy B. 100 g natki dostarcza nawet kilkanaście mg żelaza, a także wapń, potas, fosfor i mangan. Działa profilaktycznie, a nawet leczy krzywicę, anemię, szkorbut. Poleca się ją osobom przepracowanym, dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym gdyż usprawnia krążenie krwi i kierowcom bo witamina A polepsza widzenie w ciemnościach. Ma własności odtruwające, usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, regeneruje naczynia włosowate i uspokaja. Na reumatyzm i piasek w nerkach specjaliści polecają picie dwóch filiżanek dziennie napoju z pietruszki. 50 g nasion albo liści gotuje się przez 5 minut w litrze wody, a następnie parzy przez kwadrans pod przykryciem.

  • Pomidor - jabłko miłości

Kiedyś nazywano pomidory jabłkami miłości wierząc, że są silnym afrodyzjakiem. Z pewnością dodają energii, są bowiem źródłem beta - karotenu, witamin z grupy B oraz C i E, związków potasu, wapnia, sodu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, magnezu i manganu. Wystarczy wypić codziennie szklankę soku pomidorowego albo zjeść dwa duże pomidory, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę likopenu, który niszczy wolne rodniki. Okazuje się, że osoby, które mają wysoki poziom likopenu we krwi dwa razy rzadziej zapadają na zawał, nowotwory żołądka i jelit. Ta substancja hamuje także starcze zmiany zwyrodnieniowe w narządzie wzroku i obniża poziom cholesterolu. Pomidory są nieocenione w diecie odchudzającej, dla osób chorych na cukrzycę, cierpiących na schorzenia nerek i serca. Uspokajają, gdyż zawierają też sole bromu.

  • rzepa - symbol zdrowia

Należy do najstarszych warzyw uprawianych na całym świecie. Kiedyś ludziom biednym zastępowała ziemniaki, dziś odeszła w zapomnienie. A jest niskokalorycznym i bardzo zdrowym warzywem. Ma sporo witamin z grupy B, a także C, PP i prowitaminę A. Jest też cennym źródłem żelaza, fosforu, wapnia, potasu i magnezu. Działa ogólnie wzmacniająco i dodaje energii. Jest moczopędna i skuteczna na przeziębienie. Podczas infekcji możemy kurować się sokiem z tego warzywa. Wydrążamy środek rzepy, wsypujemy trochę cukru. Po paru godzinach puści sok, który szybko zlikwiduje katar i kaszel. To warzywo można stosować do okładów skutecznych przy trądziku, niegojących się ranach i ropnych wypryskach. Nieobraną rzepę gotuje się, przecina na pół i przykłada na skórę.

  • rzeżucha - na piękne włosy

Tradycyjnie wysiewamy ją na Wielkanoc, a warto o niej pamiętać przez cały rok. Jest bogata w łatwo przyswajany jod, witaminy: A, B2, E, PP oraz siarkę, żelazo i wapń. Działa dezynfekująco na jamę ustną i układ pokarmowy. Nie można jednak objadać się nią ponad miarę, gdyż jest silnie moczopędna. Poleca się ją osobom z dolegliwościami tarczycy, chorym na cukrzycę, kobietom w ciąży i karmiącym, a także palaczom papierosów. Rzeżucha jest też świetnym kosmetykiem, poprawia wygląd skóry i paznokci, znikają wysypki i egzema. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek i kanapek ma o wiele więcej sił życiowych i piękne włosy. Ta zielenina pobudza cebulki włosowe. Świeżym sokiem można przemywać twarz, by rozjaśnić plamy, piegi i przebarwienia.

SOJA -CHRONI PRZED RAKIEM

Jest chyba najstarszą rośliną uprawną Azji. Chińczycy nazwali ją żółtym kamieniem szlachetnym. Jest nieoceniona dla wegetarian, gdyż z powodzeniem zastępuje białko mięsne. Z soi produkuje się olej, mleczko, mączkę, sosy, sery i coś w rodzaju pasztetu czyli tofu. Jest ona źródłem nie tylko bardzo wartościowego białka, ale także fosforu, wapnia, żelaza, potasu, cynku, magnezu, witamin z grupy B oraz kwasów tłuszczowych. Zawiera także fitoestrogen, który reguluje poziom hormonów produkowanych przez przysadkę mózgową . Okazuje się, że mieszkańcy krajów Wschodu, gdzie soja jest podstawą codziennego menu znacznie rzadziej chorują na raka.

SZPARAGI - CHIŃSKI LEK

Te delikatne warzywa były od wieków stosowane w medycynie wschodniej. Witaminy A, C i z grupy B są zgromadzone w tzw. główce czyli w wierzchołku pędu. Szparagi mają też nieco związków mineralnych, asparginy i związki purynowe. Te warzywa znane są przede wszystkim ze swoich własności moczopędnych, zapobiegają obrzękom spowodowanym zatrzymywaniem wody w organizmie. Mogą być pomocne w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu, ale nie powinni ich jeść chorzy ze skazą moczanową, gdyż ze związków purynowych powstaje kwas moczowy. Dzięki dużej ilości błonnika szparagi działają lekko przeczyszczająco, mają też słabe własności uspokajające i przeciwzapalne. Po usunięciu łykowatej skórki szparagi najlepiej jest gotować związane w pęczek w wysokim garnku, zalane lekko osoloną zimną wodą.

SZPINAK - NIE DLA WSZYSTKICH

Pochodzi z Persji, ale sławę w Europie zdobył dopiero pod koniec ubiegłego stulecia, gdy włoskie mniszki opiekujące się biedakami sporządzały z niego coś w rodzaju wina. Ludzie niedożywieni, słabi i chorzy odzyskiwali po nim siły. Szpinak rzeczywiście warto jeść i to niekoniecznie z powodu dużej zawartości żelaza. Jest bardzo słabo przyswajalne, ale za to duża ilość chlorofilu działa krwiotwórczo. Zawiera też beta - karoten, kwas foliowy, potas, magnez, mangan, miedź, fosfor i mangan, a także antyrakową luteinę. Niestety, jest także zasobny w kwas szczawiowy, dlatego szkodzi osobom chorym na reumatyzm, artretyzm, mającym skłonność do kamicy i kolek nerkowych.

  • Śliwki - odmładzają

To owoce z tradycjami, uprawiali je już starożytni Grecy. Mają wiele własności odżywczych. Kwasy organiczne i potas usprawniają krążenie, lekko obniżają ciśnienie i działają moczopędnie. Śliwki powinny jeść osoby chorujące na reumatyzm, podagrę, kamicę nerkową i puchlinę wodną. Duża zawartość błonnika poprawia pracę żołądka i jelit, świeże albo suszone poleca się przy chronicznych zaparciach. Błonnik działa jak miotełka, pomaga pozbyć się z organizmu substancji toksycznych. Śliwki warto też polecić uczniom i studentom podczas sesji, witaminy B1 i PP łagodzą stres i korzystnie wpływają na pracę mózgu. A poza tym owoce odmładzają, mają bowiem mnóstwo antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się i chronią przed rakiem.

Dlaczego zatem powinniśmy spożywać warzywa i owoce?

Mam nadzieję, że teraz już znasz odpowiedz.



Ale podsumujmy:

Częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele chorób, ponieważ zawierają one wiele ważnych dla zdrowia składników:

witamin, minerałów i błonnika, których nie znajdziemy w żadnych innych produktach !

2.

. Zwiększ spożycie białka

Proteiny, czyli białko w naszym ciele, służy jako budulec mięśni. Tkanka mięśniowa spala kalorie, czyli budując mięśnie spalasz tłuszcz.



ZNACZENIE DLA ORGANIZMU

Znaczenie białek dla organizmu ludzkiego jest zatem olbrzymie. Na nich opiera się zdrowie i witalność człowieka. Chociaż białko po spaleniu może dostarczyć energii, to główną jego rolą jest dostarczanie materiału budulcowego dla komórek i tkanek. Są (stanowią około 15% masy ciała ludzkiego - głównie masy mięśniowej). Z białkiem to jest tak: jeśli go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - też bardzo niedobrze. Naturalnie odnosi się to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje on sobie z nimi radę. Ale, gdy przez długi czas w ustroju brakuje białka, to zostaje upośledzonych wiele czynności życiowych np. zmniejsza się sprawność fizyczna i umysłowa, spada odporność na choroby, dochodzi do zaburzeń ogólnoustrojowych wywołujących poważne zmiany biologiczne i morfologiczne w tkankach i narządach, które to zaburzenia mogą prowadzić nawet do śmierci. Z kolei spożywanie zbyt dużej ilości białek - stosowane często przez sportowców - ma podobny rezultat jak spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów czy tłuszczów. Nadwyżka taka będzie przemieniana w wątrobie na tłuszcz, co w rezultacie zamieni się w niepotrzebny balast - tkankę tłuszczową.



ŹRÓDŁA BIAŁKA

Jaja kurze są uważane za najkorzystniejsze źródło białka,



gdyż zawierają wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów we właściwych proporcjach. Kolejne w rankingu jest mleko, a następnie mięso Jednak należy bardzo ostrożnie dobierać produkty mięsne, gdyż wiele z nich oprócz pełnowartościowego białka zawiera bardzo duże ilości niepożądanego tłuszczu. Z produktów mięsnych zdecydowanie najkorzystniej wypada drób, a szczególnie kurczaki i indyki oraz mięso ryb.

Bardzo dobrymi źródłami białka pochodzenia roślinnego (ponad 20% białka, mniej niż 20% tłuszczu) są:


  • ziarna soi

  • czarna fasola

  • soczewica

  • suche ziarna grochu

  • ziarna pszenicy

  • fasola kidney

3..

Jedz pokarmy bogate w włókna pokarmowe

Włókna pokarmowe są ważną częścią każdej diety. Określane też jako błonniki pokarmowe, są to związki chemiczne pochodzenia roślinnego. Niezbędne do optymalizacji działania układu pokarmowego, jak też regulacji poziomu cukru i tłuszczu we krwi.



Wraz z rozwojem technologii zwiększył się popyt na produkty wysokoprzetworzone,  a tym samym zmniejszyło się spożycie włókna pokarmowego. Przeciętna dzienna racja pokarmowa Europejczyka zawiera 15 - 20g błonnika dziennie, co związane jest z nadmiernym spożyciem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących z białej mąki, oczyszczonych kasz, łuskanego ryżu oraz cukru. Wieloletnie badania wykazały, że zmniejszenie spożycia włókna pokarmowego z dietą sprzyja:

  • próchnicy zębów,

  • niezakaźnym chorobom jelita grubego:

  • zaparcia,

  • zespół jelita drażliwego,

  • polipy,

  • nowotwory,

  • zapalenie wyrostka robaczkowego, •

  • żylakom kończyn dolnych.

•Jak również rozwojowi chorób cywilizacyjnych:

  • otyłości,

  • cukrzycy,

  • miażdżycy.

Włókna pokarmowe wpływają zatem na:

  • Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego (zapobiegają zaparciom i biegunkom)

  • wchłanianie wody i przyspieszają eliminację niestrawionych resztek pokarmu.

Sprzyjają redukcji masy ciała poprzez wydłużenie czasu rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości

  • utrudniają trawienie i wchłaniania, co zmniejsza wykorzystanie energii z pożywienia (w przybliżeniu 1g włókna pokarmowego zmniejsza wchłanianie energii z pożywienia o 0,17%, zwiększając masę kału o 3,5g);

  • dają uczucie sytości związane z wypełnieniem i możliwością pęcznienia w żołądku

  • zwiększają wydalanie tłuszczu z kałem;

ŹRÓDŁA włókien porarmowych

 

PRODUKTY ZBOŻOWE

 

WARZYWA

 

OWOCE

- mąka niskiego przemiału i jej przetwory (pieczywo razowe, żytnie mieszane, pieczywo chrupkie);
- grube kasze (jęczmienna, gryczana), niełuskany ryż;
- płatki zbożowe (pszenne, owsiane, kukurydziane, musli);
- otręby (pszenne, owsiane, pieczywo z otrębami, ziarnami i owocami);

- wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką;
szczególnie bogate w błonnik są:
- nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa, soja);
- kapusty (biała, czerwona, włoska, brukselka);
- korzeniowe (buraki, marchew, brukiew);
- kalafior, rzepa, kalarepa;

- wszystkie, ale najwięcej zawierają surowe, spożywane ze skórką i drobnymi pestkami;
szczególnie bogate w błonnik są:
- drobnopestkowe (jeżyny, maliny, porzeczki, truskawki, agrest)
- śliwki, żurawiny, jabłka, gruszki, cytryny, morele;
- owoce suszone (śliwki, figi, morele);
- orzechy;

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby w dziennej diecie znalazło się co najmniej 35 g błonnika.

4.



Zwiększ spożycie minerałów

Przeciętna kobieta spożywa 1/2 dziennego zapotrzebowania na wapń, mężczyzna 2/3. Podczas niskokalorycznej diety zaleca się zatem spożycie większej ilości wapnia, gdyż badania naukowe jednoznacznie potwierdzają wpływ wapnia na skuteczne spalanie tłuszczy.

5. Jedz dania rybne i dobre tłuszcze

Tłuszcze jedno-nienasycone oraz tłuszcze wielo-nienasycone, np. słynny kwas tłuszczowy OMEGA-3, są zdrową i niezbędną częścią każdej udanej diety. Okreslając nowy plan diety, pierwszą czynnością dla większości osób jest wyeliminowanie tłuszczu. A to wcale nie klucz do sukcesu. Eliminując tłuszcze eliminujemy skutecznie również te "dobre"  tłuszcze, które nam pomagają. Spożywaj więcej łososia, makreli, śledzi i sardynek.


CZEGO NALEŻY UNIKAĆ


6. Omijaj "złe" węglowodany

Czytaj etykiety na produktach spożywczych. Składnik,i których warto  unikać to: fruktoza, syrop cukrowy i kukurydziany, wzbogacona mąka. Naturalne produkty, na które trzeba uważać to: suszone owoce i miód. Soki owocowe należy rozcieńczać z wodą lub zupełnie wyeliminować (najlepsze bez dodatku cukru). Jedz warzywa, fasolę, orzechy, płatki owsiane lub mięso bez tłuszczu.

7. Zmniejsz spożycie "złych" tłuszczów

Niestety wiele produktów konserwowych zawiera uwodorniane tłuszcze roślinne, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Naturalne tłuszcze będące cieczami w temperaturze pokojowej zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są konieczne w każdej diecie. Uwodorniane tłuszcze np. w margarynie, zawierają tłuszcze trans. Liczne doniesienia wskzują na fakt, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny wpływ na zdrowie.

8. Zmniejsz lub wyeliminuj konsumpcję alkoholu

Alkohol dostarcza organizmowi dużą dawkę pustych kalorii. to składniki pozywienia, które dostarczone organizmowi powodują krótkofalowy przyrost energii, nie prowadząc do jej efektywnego spalania w procesie przemiany materii. Z badań jednoznacznie wynika, że osoby nadużywające ALKOHOLU mają większą tendencję do tycia oraz większe kłopoty z pozbyciem się nadwagi. Alkohol w małych ilościch może być korzystny. Można spokojnie wypić jedną lampkę wina lub jedno piwo dziennie (ok. 240ml).


KIEDY ORAZ ILE JEŚĆ


9. Stopniowo zmniejszaj ilosć pokarmu

Aby stracić wagę i zmniejszyć tkankę tłuszczową trzeba spożywać mniej kalorii i zwiększyć ilosc ćwiczeń. Niemniej jednak, zbyt szybkie lub radykalne zmniejszenie ilości pokarmu może spowodować szok dla organizmu, powodując zwolniony metabolizm i utratę tkanki mięsniowej. Kiedy Twój organizm wyczuwa radykalna utratę kalorii, samoczynnie zwalnia fukcje metaboliczne, aby zapewnić jak najdłuższe przetrwanie. Ta cecha biologiczna jest niezbędnaa do przezycia np. w warunkach suszy, a zarazem dokuczliwa kiedy chcemy stracić wagę.

10. Jedz mało ale często

Pięć lub sześć małych posiłków jest zdrowsze niż 3 duże posiłki. Posiłki w formie przekąsek stabilizują poziom insuliny, zapobiegaja odkładaniu sie kalorii w tkankę tłuszczową, eliminują głód i przyspieszają przemiane materii.

11. Jedz wcześniej, nie jedz później

Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie. Zapominając o pierwszym jakże ważnym posiłku, ryzukujesz możliwością zdestabilizowania poziomu cukru we krwi co powoduje głód i brak energii. Jedząc wczesnie dajesz możliwość spalenia większej ilości kalorii. Proponuje zatem, dobre śniadanie bogate w składniki odżywcze, a nie puste kalorie jak np. batonik czekoladowy, a mniejsze posiłki w trkacie dnia, kończąc ok. godziny 16. Kolejne posiłki powinny składac się z drobnych przekąsek.


RUCH I STYL ŻYCIA


12. Ruszaj się

To, że ruch jest nie ważny podczas pracy nad zdrową sylwetką to takjakby napisać, że portfel jest coś warty bez pieniędzy! Musisz się ruszać! Utrzymanie szczpupłej sylwetki bez ćwiczeń lub bezjakiejkolwiek formy ruchu jest bardzo mało prawdopodobne. To pewnie zła wiadomość dla Ciebie, mam i dobrą. Nie trzeba ćwiczyć z zaciekłością kulturysty. Badania donoszą, że już 2,5 godzinny spaceru  tygodniowo przyniesie zauważalne rezultaty, np. 30min dziennie.

13. Ruszaj się szybciej i częściej

Pamiętaj o rozgrzewce, to najwazniejszy element ćwiczeń fizycznych. Poświęc ok. 15 min w fazie początkowej na rozgrzewkę. Stopniow zwiekszaj częstotliwość oraz intensywność ćwiczeń. Dodawaj więcej ćwiczeń lub zwiększaj tempo ich wykonywania. Zwiększaj obciążenia realistycznie do swoich możliwości. Pamiętaj nie ćwicz ciężarem kóry możesz udźwignąc, tylko takim którym wykonasz min. 12-15 powtórzen. Zwiększając obciążenie pamietaj o swoim wieku oraz o swojej kondycji. Forma przyjdzie z czasem, nie chciej zdobyć jej od razu, bo skutek będzie odwrotny. Stawiaj sobie cele. Jeśli np. przechodzisz dziennie już 3  kilometry zwiększ dystans do 4.

Jen Fe Full Life One, jeden z produktów serii Jen Fe Full Life System, zawiera 74 minerały i może być odpowiednim dodatkiem energii do Twojego programu ćwiczeń.

14. Zmniejsz poziom stresu

Stres

15. Korzystaj ze słońca i śpij prawidłowo



 

16. Prowadź aktywne, zdrowe życie



Wydanie I







©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna