Terra Madre Day



Pobieranie 10.93 Kb.
Data10.05.2016
Rozmiar10.93 Kb.
Społeczny Instytut Ekologiczny zaprasza do wspólnego świętowania Terra Madre Day, który będzie poświęcony tradycyjnym odmianom jabłoni.

Razem z Warszawskim Convivium Slow Food, WECF (Women in Europe for a Common Future) oraz Instytutem Teatralnym pomarzymy o rozkoszowaniu się smakiem zapominanych, niestety, odmian jabłek, takich jak Glogierówka, Boiken, Kosztela, Kronselka, Koksa, Szara czy Złota Reneta.

W związku z tym:

10 grudnia w godz. 11.00 – 13.00 odbędzie się w Instytucie Teatralnym konferencja prasowa, gośćmi której będą:

Sabine Bruckmann z WECF Monachium, która mówić będzie o bioróżnorodności,

prof. Ewa Rembiałkowska z SGGW opowie o właściwościach jabłek dawnych odmian w porównaniu z jabłkami współczesnymi,

Piotr Petrykaprzewodniczący Convivium Varsawia opowie o ruchu Slow Food i dniu Terra Madre

Elzbieta Priwieziencew i Ewa Sieniarska ze Społecznego Instytutu Ekologicznego mówić będą o tradycyjnych sadach i dawnych odmianach drzew owocowych.

O godzinie 12.00 przewidziany jest lunch, w trakcie którego odbędzie się pokaz reportażu z ostatniej Konferencji Bioróżnorodności w Bonn w 2008 roku, która była przygotowaniem do zaplanowanej w 2010 roku (Międzynarodowy Rok Bioróżnorodności) Światowej Konferencji Bioróżnorodności.

Zapraszamy dziennikarzy.

Poza tym, 10 grudnia na ulicach stolicy spotkać będzie można młodzież rozdającą jabłka i pocztówki z informacją o dawnych odmianach jabłek. Młodzi aktywiści będą jednocześnie zapraszać Warszawiaków do udziału we Frymarku Świątecznym organizowanym w Instytucie Teatralnym przy ul. Jazdów 1 w dniach 12 i 13 grudnia (sobota, niedziela) w godzinach 11.00-18.00.



Frymark Świąteczny jest okazją do przeprowadzenia Kulinarnej Akcji Bezpośredniej na temat JABŁEK. Naszymi gośćmi będą rolnicy i producenci ekologiczni lub tradycyjni z Mazowsza.

Tradycyjnie, podczas Kulinarnej Akcji Bezpośredniej, będzie okazja do wielu kulinarnych i edukacyjnych zabaw dla gości w każdym wieku. W sobotę (12 grudnia), planujemy 3 bloki warsztatów dla dzieci, które poprowadzi szkoła gotowania dla dzieci Little Chef: o 12.30, 13.30 oraz 14.30. Ponadto o każdej pełnej godzinie gościć będziemy specjalistów, którzy opowiedzą nam o różnych aspektach jabłek – o ich zastosowaniu w kuchni opowie restauratorka Agnieszka Kręglicka, o bioróżnorodności - Ewa Sieniarska i Elżbieta Priwieziencew ze Społecznego Instytutu Ekologicznego, o wartościach odżywczych dietetyk - Katarzyna Błażejewska.

W trakcie imprezy będziemy mogli popróbować różnych przetworów z jabłek przygotowanych przez Esencję Smaku, grupę Funky Food, jak również przyniesionych przez członków Convivium Varsavia.

Dzięki obecności sklepu Ekozakupy 24 będziemy mogli kupić produkty rekomendowane przez Slow Food.



Zaproszeni producenci żywności ekologicznej:

  • Państwo Joanna i Leszek Kwietniak (właściciele modelowego gospodarstwa ekologicznego i suszarni) oferować będą różne susze, m.in. z jabłek dawnych odmian oraz jajka od kur zielononóżek i zółtonóżek kuropatwianych.

  • Państwo Anita i Mariusz Mierzejewscy (właściciele modelowego gospodarstwa ekologicznego), posiadający stado krów polskich czerwonych (rasa rodzima) oferować będą sery twarde i miękkie z mleka tych krów, swoje wypieki świąteczne oraz regionalny przysmak - kartoflak.

  • Pani Jadwiga Farat (właścicielka modelowego gospodarstwa ekologicznego), która specjalizuje się w produkcji przetworów owocowych, warzywnych i z runa leśnego, prócz ekologicznych jaj przywiezie również potrawy wigilijne – pierogi i uszka.

  • Państwo Małgorzata i Stanisław Dąbrowscy (właściciele modelowego gospodarstwa ekologicznego) wspólnie z panią Marianną Kuźmą zaoferują m.in. kiełbasę jałowcową wyróżnioną Perłą w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt mazowiecki i wpisaną na listę produktów tradycyjnych, ale również przepyszne wypieki z własnej, ekologicznej mąki – sękacz, szarlotkę, sernik, pierniczki świąteczne i macegidę – ciasto drożdżowe z makiem.

  • Państwo Krystyna i Adam Marcyjańscy (właściciele tradycyjnej wędzarni z drewna olchowego!) przywiozą wędliny wędzone, jak za dawnych czasów. Szczególnie polecamy polędwiczki obsuszane, które zostały nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt mazowiecki, Perłą w konkursie „Nasze Kulinarne dziedzictwo” i znajdują się na liście produktów tradycyjnych.

  • Pan Tomasz Czubachowski, prowadzący gospodarstwo i hurtownię ekologiczną – Biohurt przywiezie wiele ekologicznych produktów i przysmaków świątecznych.

  • Pan Wojciech Radzikowski właściciel Piekarni Ratuszowa w Siedlcach przywiezie m.in. Chleb Razowy Ratuszowy, który otrzymał Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego oraz Perłę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.


Pobieranie 10.93 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna