Test na etap centralny VII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej 20-23 kwietnia 2015 roku
-
Wg. danych UNWTO (2013) dla transportu turystycznego i pasażerskich przewozów na świecie, największym rodzajem transportu jest transport:
-
samochodowy,
-
powietrzny,
-
morski i rzeczny,
-
kolejowy,
-
Armator/operator obsługujący połączenie promowe Polska- Szwecja pomiędzy portami Gdańsk i Nyneshamn, to:
-
Unity Line,
-
Stena Line,
-
PŻB,
-
Finnlines.
-
Najnowszy i największy statek pasażerski Wielkiej Brytanii, będący jednocześnie najnowocześniejszym nabytkiem P&O Cruises, wyruszył w marcu br. w swój pierwszy rejs. Statek ten nosi nazwę:
-
Britannia,
-
Britannic,
-
Titanic,
-
Oceanic.
-
Wymieniony powyżej statek, o długości 330m oraz szerokości 38m może zabrać na pokład 4,324 pasażerów (oraz 1,376 członków załogi), do dyspozycji których pozostaje 1,837 luksusowych kabin, kosztował:
-
900 mln funtow angielskich,
-
900 mln dolarów amerykańskich,
-
500 mln funtów angielskich,
-
500 mln dolarów amerykańskich,
-
Wg aktualnych danych, budowany dla Royal Caribbean International w stoczni STX France w St Nazaire (Francja) statek pasażerski klasy Oasis będzie po zakończeniu budowy w kwietniu 2016 roku największym statkiem pasażerskim świata. Będzie mógł zabrać na swoje 16 pokładów 5 479 pasażerów. Statek ten otrzyma nazwę:
-
Oasis of the Seas,
-
Allure of the Seas,
-
Harmony of the Seas,
-
Quantum of the Seas.
-
W bieżącym miesiącu planowane jest oddanie do użytku armatorowi Royal Caribbean International nowego statku pasażerskiego mogącego zabrać na 18 pokładów 4 180 pasażerów. Statek ten nosi nazwę:
-
Quantum of the Seas,
-
Anthem of the Seas,
-
Ovation of the Seas.
-
Glory of the Seas.
-
Royal Caribbean International to dziś największy armator statków wycieczkowych. W swojej ofercie ma już 25 nowoczesnych statków należących do 7 klas. Statek który reprezentuje jako jedyny swoja klasę to:
-
Majesty of the Seas,
-
Legend of the Seas,
-
Vision of the Seas.
-
Freedom of the Seas.
-
Jedna z marek hotelowych nawiązała współpracę z liniami lotniczymi Air France, odnośnie wprowadzenia do kabin pierwszej klasy „La Premiere” zestawów składających się z kołdry i dużej poduszki wypchanej najlepszej jakości puchem. Tą marką jest:
-
Sofitel,
-
Grand Mercure,
-
Mercure,
-
Pullman.
-
Statek pasażerski który zainauguruje w Gdyni sezon 2015 r. zawinie do tego portu 07 maja br. i nosi nazwę:
-
Celebrity Eclipse,
-
AIDAdiva,
-
Costa Pacifica,
-
Aidacara.
-
„Stena Spirit” i „Stena Vision” - promy obsługujące aktualnie linię Gdynia Karlskrona wybudowano w latach osiemdziesiątych XX wieku w:
-
Helsinkach,
-
Gdańsku,
-
Gdyni,
-
Szczecinie.
-
Ostatni Polski liniowiec (transatlantyk) to:
-
TSS Stefan Batory,
-
MS Batory,
-
MS Mazowsze,
-
SS Kościuszko.
-
Naddźwiękowy samolot pasażerski (wycofany ze służby w 2003 roku, nie wykonujący już lotów komercyjnych) to:
-
TU-140C
-
Concorde,
-
Boeing 729 – speed,
-
Airbus A240 – sonic.
-
Dwupokładowy samolot pasażerski, który ma najwięcej miejsc pasażerskich to:
-
Airbus A380.
-
Boeing 747,
-
Boeing 746,
-
Airbus A350.
-
Koleje dużych prędkości – TGV kursują w:
-
Belgii,
-
Włoszech,
-
Niemczech,
-
Francji.
-
Autobusy przystosowane do odbywania bardzo długich podróży, to:
-
rotele,
-
busele,
-
autokary,
-
autosani.
-
Główny szlak kolei transsyberyjskiej - linia transsyberyjska, prowadzi do:
-
Władywostoku,
-
Pekinu,
-
Ułan Bator,
-
Anchorage.
-
Najbardziej luksusowa klasa podróżowania w samolotach pasażerskich to:
-
Klasa pierwsza,
-
Klasa hotelowa,
-
Biznes klasa,
-
Klasa Premium.
-
Pierwsze hotele kabinowe oferujące pokoje-kabiny m.in. na lotniskach, powstały w 2007 roku w Londynie na dwóch lotniskach: Gatwick i Heathrow. Noszą nazwę:
-
Airportotel,
-
Yotel,
-
Airhotel,
-
Room-in-hub.
-
Kuszetka to:
-
wagon z miejscami do leżenia,
-
wagon z miejscami do spania,
-
wagon z fotelami do siedzenia,
-
wagon z przedziałami 4-osobowymi z prysznicem.
-
Historyczna pełna nazwa przedsiębiorstwa WARS z 1960 r. to:
-
Przedsiębiorstwo Wagonów Sypialnych i Restauracji "Wars",
-
Przedsiębiorstwo Restauracji Kolejowych i Wagonów Sypialnych "Wars",
-
Przedsiębiorstwo Wagonów Sypialnych i Restauracyjnych "Wars",
-
Przedsiębiorstwo Wagonów Restauracyjnych "Wars".
-
Prędkość japońskiego pociągu MLX01 Magleva, który porusza się na poduszce magnetycznej Shinkansen (światowy rekord prędkości) wynosi:
-
581,6 km/h,
-
481,6 km/h,
-
681,6 km/h,
-
381,6 km/h.
-
Najbardziej luksusowa linia lotnicza w zakresie usług gastronomicznych i hotelowych wg. Forbes Business Insider to:
-
Emirates Airlines,
-
Swissair,
-
Singapore Airlines,
-
Qatar Airlines.
-
Program lojalnościowy oferowany przez rejsowe linie lotnicze swoim pasażerom, także Polskie Linie Lotnicze „LOT”, to:
-
Sky Team Frequent Foyer,
-
Ready To Fly,
-
Oneword Benefis,
-
Miles & More.
-
Ptak występuje w logo Polskich Liniach Lotniczych „LOT”, to:
-
czapla,
-
bocian,
-
orzeł,
-
żuraw.
-
Najnowszy samolot pasażerski, który został zakupiony przez Polskie Linie Lotnicze „LOT”m to:
-
Boeing B377 Stratocruiser,
-
Boeing B787 Dreamliner,
-
Boeing B-52 Flying Fortress,
-
Boeing b307 Stratoliner.
-
Skrót PKP oznacza,
-
Pasażerskie Koleje Przewozowe,
-
Powszechne Koleje Polskie,
-
Polskie Koleje Państwowe,
-
Pierwsze Koleje Polskie.
-
Skrót TLK oznacza dzisiaj:
-
Tanie Linie Kolejowe,
-
Twoje Linie Kolejowe,
-
inTerregionalne Linie Kolejowe,
-
Towarzystwo Linii Kolejowych SA
-
Pierwsze pełnomorskie polskie statki pasażerskie to bliźniacze jednostki:
-
SS Kościuszko, SS Pułaski, SS Polonia,
-
MS Piłsudzki, MS Batory,
-
MS Chrobry, MS Sobieski,
-
SS Gdynia, SS Gdańsk.
-
Zacumowany na stałe statek pasażerski wykorzystywany do świadczenia usług hotelarskich to:
-
yotel,
-
rotel,
-
botel,
-
wotel.
-
Informacja OPEN na bilecie oznacza, że został wykupiony:
-
bez określenia osoby dla której jest przeznaczony,
-
bez określonego terminu powrotu,
-
na przejazd tam i z powrotem,
-
bez określenia przewoźnika.
-
Największa szybkość jaką uzyskał Pendolino podczas testów w Polsce to:
-
227 km/h,
-
291 km/h,
-
302 km/h,
-
321 km/h.
-
Oficer odpowiedzialny na statku pasażerskim za cały dział hotelowy to:
-
Intendent,
-
Ochmistrz,
-
Płatnik,
-
Steward.
-
Jedna mila morska to około:
-
2,220 km
-
1,855 km
-
1,852 km,
-
1,634 km
-
Orbis zakupił w grudniu 2014 roku działkę w Krakowie za 18,8 mln złotych w celu budowy i otworzenia na koniec roku 2016 hotelu marki:
-
Mercure,
-
Sofitel,
-
Novotel,
-
Ibis.
-
W ubiegłym roku Spółka Hotele Diament zwiększyła ilość swoich obiektów do 14, przejmując 100% udziałów Style Hotels. Style Hotels dysponowało następującymi hotelami:
-
2 hotele 4* i 2 hotele 3*,
-
1 hotel 4*, 2 hotele 3* i 2 hotele 2*,
-
2 hotele 4*, 3 hotele 3*
-
2 hotele 3*, 3 hotele 2*.
-
Jeszcze przed sezonem 2015 rusza w Suwałkach nowy hotel 3* „Loft 1898”. Jest to pierwszy hotel w województwie podlaskim zlokalizowany w zabytkowym obiekcie:
-
koszarów,
-
klasztoru,
-
browaru,
-
młyna.
-
Na początku kwietnia br., w województwie łódzkim spłonęła część hotelu. Straty szacowane są na 2 miliony złotych, nie ma ofiar w ludziach, przyczyna pożaru na razie nie jest znana. Obiekt ten znajduje się w miejscowości:
-
Spała,
-
Piotrków Trybunalski,
-
Włodzimierzowo,
-
Sulejów.
-
Hotel Gdynia należący do marki ORBIS, po modernizacji został „przebrandowiony” i otrzymał nazwę MERCURE GDYNIA CENTRUM. Remont kosztował:
-
18 mln złotych
-
23 mln złotych,
-
32mln złotych,
-
39 mln złotych.
-
Wg danych z IV kwartału ubiegłego roku kolejne pięć największych (wg. liczby jm) polskich (o polskim kapitale) grup hotelowych to:
-
Diament, Gromada, Satoria, Grupa WAM, Gołębiewski,
-
Gromada, Diament, Gołębiewski, Grupa WAM, Satoria,
-
Gołębiewski, Diament, Grupa WAM, Gromada, Satoria,
-
Gołębiewski, Gromada, Grupa WAM, Satoria, Diament.
-
Wg danych z końca ub. roku, w ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba hoteli w Polsce wzrosła o tysiąc. W tym samym czasie liczba hoteli o standardzie jednej gwiazdki:
-
zwiększyła się o 5 obiektów,
-
zwiększyła się o 25 obiektów,
-
zwiększyła się o 55 obiektów,
-
zwiększyła się o 155 obiektów.
-
Co roku odnotowuje się anonsowanie przez inwestorów budowy wielu hoteli. W Polsce co piąty z anonsowanych hoteli nie powstaje nigdy. Od 2007 roku nie powstało w Polsce z zapowiadanych hoteli:
-
ponad 750,
-
ponad 850,
-
ponad 1050,
-
ponad 1200.
-
W roku 2014 najwyższe miejsce pod względem wskaźnika stosunku jakości do ceny za jm w hotelach polskich (7,82 na 10 możliwych)miały miasta:
-
Poznań i Kraków,
-
Poznań i Warszawa,
-
Łódź i Kraków.
-
Wrocław i Poznań.
-
Wg. danych z połowy ub. roku w Polsce pod markami sieci międzynarodowych działa około:
-
380 hoteli,
-
240 hoteli,
-
140 hoteli,
-
80 hoteli.
-
Cztero * Hotel Dyplomat w Olsztynie będzie pierwszym olsztyńskim hotelem sieciowym. Ta sieć to:
-
Best Western,
-
Best Western Plus,
-
Hilton,
-
Holiday Inn.
-
Hotel Courtyard Warsaw Airport należy do sieci:
-
Hilton,
-
Holiday Inn,
-
Mariott,
-
Accor.
-
Pierwsze miejsce w 2014 roku w Konkursie „Hotel z Pomysłem” uzyskał:
-
Stary Browar,
-
Hotel Arłamów,
-
Zamek Kliczków,
-
Hotel Narvil.
-
Grupa ORBIS podała wyniki finansowe za rok 2014. W porównaniu z rokiem 2013 nastąpił wzrost zysku netto o:
-
8.9 %
-
13,9 %
-
28,3 %
-
34,7 %
-
W Polsce mamy trzy hotele DoubleTree by Hilton, zlokalizowane w:
-
Warszawie, Krakowie, Łodzi
-
Świnoujściu, Gdańsku, Krakowie,
-
Warszawie, Krakowie, Poznaniu,
-
Warszawie, Gdańsku, Krakowie.
-
Grupa Hilton jest reprezentowana w Polsce przez 12 hoteli należących do różnych marek. Najwięcej należy do marki :
-
Hilton,
-
Hampton by Hilton,
-
Hilton Garden Inn,
-
DoubleTree by Hilton.
-
Best Western firmuje aktualnie w Polsce łącznie (BW, BW Premier, BW Plus):
-
15 obiektów,
-
18 obiektów,
-
23 obiekty,
-
28 obiektów.
-
Prezesem PIH od 01 stycznia br. jest Pan Mariusz Malicki. Jego poprzednik, prezes Krzysztof Milski:
-
odszedł na emeryturę,
-
został Prezesem Spółki „PIH-Projekt”,
-
przeszedł na stanowisko Dyrektora Generalnego,
-
został Prezesem Spółki organizującej sieć Hoteli „Łan”.
-
W marcu br. zawaliła się jedna ze ścian hotelu budowanego we Wrocławiu w ramach kompleksu OVO. Marką tego hotelem ma być:
-
Sheraton,
-
Qubus,
-
DoubleTree by Hilton,
-
Ibis.
-
W lutym br. otwarty został nowy hotel sieci Qubus. Jest to obiekt o całkowicie nowej koncepcji realizacji usług, to zwiastun nowej marki – „Alto”. Hotel ten znajduje się w:
-
Żaganiu,
-
Żorach,
-
Żarach,
-
Żarowie.
-
W ubiegłym roku ORBIS SA posiadał 52 własne hotele, trzema zarządzał, w jedenastu był franczyzodawcą i jeden w leasingu (razem 67) oraz 3 hotele na Litwie i 2 hotele na Łotwie – wszystko w ramach 7 marek hotelowych. Najwięcej hoteli orbisowskich należy do marki:
-
Ibis budżet,
-
Ibis,
-
Nowotel,
-
Mercure.
-
Zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju oraz nadanie kategorii następuje na wniosek:
-
Wojewody,
-
Marszałka województwa,
-
przedsiębiorcy,
-
samorządu branżowego.
-
By zwrócić uwagę na problem dostępu ludzi do wody pitnej, jedna ze znanych marek hotelowych organizuje w dniach 22-24 kwietnia br, „Marsze dla Wody” – dochód przeznaczony jest na cel organizacji „Just a Drop”. Tą marką jest:
-
Radisson Blue,
-
Mariott,
-
Holiday Inn,
-
Mercure.
-
W połowie ubiegłego roku w Polsce było 2458 hoteli. Najmniej hoteli było w województwie podlaskim – 38. Najmniej miejsc noclegowych – 3051, było w hotelach województwa:
-
podlaskiego,
-
lubelskiego,
-
opolskiego,
-
lubuskiego.
-
Najwięcej hoteli uruchomiono w I półroczu ub. roku, w województwie mazowieckim – 9 hoteli z 735 miejscami noclegowymi. Jeden hotel o 11 jm i 18 miejscach noclegowych został otwarty w województwie:
-
podlaskim,
-
lubelskim,
-
opolskim,
-
lubuskim.
-
Usługa hotelarska jest:
-
wynajmowaniem miejsc do spania,
-
świadczona w obiektach hotelarskich,
-
krótkotrwałym, ogólnodostępnym wynajmowaniem miejsc do spania i usługami z tym związanymi,
-
świadczona w hotelach.
-
Skrót „OB” oznacza:
-
jednostkę mieszkalną z jednym łóżkiem,
-
taryfę obejmującą tylko zakwaterowanie, bez wyżywienia.
-
taryfę obejmującą zakwaterowanie i wszystkie usługi świadczone w hotelu.
-
jedno śniadanie podawane do pokoju dwuosobowego.
-
Hotel osiągnął w miesiącu wrześniu wskaźnik frekwencji 50%, sprzedając 600 pokoi. Ile pokoi ma ten hotel?
-
1200,
-
300,
-
150,
-
40.
-
Międzynarodowe łańcuchy hotelowe zaczęły działać w Polsce w latach:
-
sześćdziesiątych ub. wieku,
-
siedemdziesiątych ub wieku,
-
osiemdziesiątych ub wieku,
-
dziewięćdziesiątych ub wieku,
-
Minimalny zakres usług związanych z pobytem klientów świadczą obiekty:
-
schroniska i domy wycieczkowe,
-
schroniska młodzieżowe i schroniska,
-
domy wycieczkowe i schroniska młodzieżowe,
-
schroniska i pola biwakowe.
-
Zespół norm, wymagań, cech jakościowych przyjętych dla danej grupy zakładów hotelarskich, to:
-
kategoria,
-
standard,
-
jakość,
-
regulamin.
-
Punkt rentowności działalności hotelarskiej to:
-
minimalna liczba jm jaką należy sprzedać aby zapewnić pokrycie kosztów stałych,
-
osiągniecie przychodów w wysokości równej poniesionym kosztom na budowę i prowadzenie hotelu,
-
sytuacja w której WAN (wartość aktualna netto) przedsięwzięcia hotelarskiego równa się zeru,
-
osiągniecie przychodów w wysokości równej płaconym podatkom.
-
Podstawowym wskaźnikiem w hotelarstwie jest RevPar. Obliczany jest następująco:
-
iloraz liczby sprzedanych pokojonocy i ADR,
-
iloczynu współczynnika wynajmu pokoi i średniej ceny za jm,
-
iloczynu liczby pokoi i ceny za jm.
-
iloraz współczynnika wynajmu pokoi i średniej ceny za jm,
-
Usługa „Room service 24 h” jest obowiązkową usługa w hotelach:
-
3*, 4* i 5*,
-
4*, 5*,
-
5*,
-
nie jest obowiązkową usługą w hotelach.
-
System HACCP służy zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego:
-
usług,
-
gości hotelowych,
-
żywności,
-
gości hotelowych i pracowników.
-
Hotel w którym jednostki mieszkalne są własnością dowolnych osób fizycznych i prawnych to:
-
hotel modułowy,
-
condohotel,
-
hotel butikowy,
-
hotel rezydencyjny.
-
Wskaźnik RevPAR przy 30 sprzedanych pokojach i przychodzie o wysokości 7500 zł w 50 pokojowym hotelu to:
-
150,
-
175,
-
250,
-
275.
-
Enologia to:
-
wiedza o hotelarstwie,
-
wiedza o żywieniu ekologicznym,
-
wiedza o winach i ich produkcji,
-
wiedza i umiejętność doboru składników potrawy dla maksymalnego wykorzystania składników odżywczych.
-
Dekantacja to:
-
schładzanie win,
-
podgrzewanie win,
-
prasowanie obrusów by zlikwidować zagięcia,
-
zlewanie wina znad osadu.
-
W karcie dań, potrawy gorące powinny być podane w kolejności wg technologii przygotowania:
-
duszone, pieczone, smażone, gotowane,
-
gotowane, duszone, pieczone, smażone,
-
pieczone, smażone, gotowane, duszone,
-
smażone, gotowane, duszone, pieczone.
-
Podczaszy oznacza to samo co:
-
barman,
-
sommelier,
-
kierownik sali,
-
szef kuchni.
-
Croissant to:
-
pomocnik kelnera,
-
rogalik z ciasta francuskiego,
-
passant po francusku,
-
metalowa podstawka pod sztućce (koziołek).
-
Carving to:
-
rodzaj turystyki aktywnej,
-
firma budująca nadwozia samochodów do karawaningu,
-
sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach,
-
jeden ze sposobów tranżerowania.
-
Jak podaje się Calvados w Bretanii i Normandii?
-
w typowym kieliszku do koniaku (tulipan),
-
w małym kieliszku do wódki naturalnej (na nóżce),
-
w małej szklaneczce,
-
w kieliszku bez stopki - kulawce.
-
Usługi gastronomiczne określane często w literaturze jako należące do podstawowych usług hotelarskich są:
-
podstawową usługą w hotelach,
-
podstawową usługą w pensjonatach,
-
podstawową usługą w motelach,
-
podstawową usługą w domach wycieczkowych.
-
Precedencja to:
-
zasada serwowania posiłków na przyjęciu dyplomatycznym,
-
zasada serwowania posiłków z poszczególnych stron gościa,
-
porządek witania, przemawiania, zajmowania miejsc podczas oficjalnych spotkań,
-
kolejność serwowania napojów alkoholowych, zwłaszcza win.
-
Maitre d'hotel to:
-
Kierownik hotelu,
-
Kierownik sali restauracyjnej,
-
Kierownik recepcji,
-
Kierownik służb pięter.
-
Trwała wędlina kuchni litewskiej to:
-
kołdun,
-
kugel,
-
kindziuk,
-
kartacz.
-
Zupy typu consomme to:
-
zupy przecierane z dodatkiem żółtka,
-
zupy czyste, mocne z dodatkiem śmietanki,
-
zupy czyste, mocne, esencjonalne,
-
zupy zagęszczane podprawą zacierną.
-
Białe wino należy podać do:
-
kaczki w pomarańczach,
-
carpaccio z łososia,
-
żołądków drobiowych,
-
schabu z morelą.
-
Profitrolki to:
-
drobne zakąski, ptysie – kuleczki, często z nadzieniem (na jeden kęs)
-
drobne ciasteczka bardzo ozdobne,
-
inaczej ptifurki,
-
małe koziołeczki (podpórki) na sztućce, element ekskluzywnej zastawy stołowej.
-
Armaniak to:
-
wódka naturalna pędzona z jabłek z regionu Armaniak,
-
wódka naturalna pędzona z winogron w regionie Armaniak,
-
wódka naturalna pędzona z winogron w regionie Armaniak poddana leżakowaniu w dębowych beczkach,
-
wódka ze spirytusu otrzymanego z czerwonych winogron w regionie Armaniak, rozcieńczanego wodą.
-
Marsala to:
-
wino charakterystyczne dla południa Włoch ,
-
wędlina z Toskanii,
-
ser o smaku zbliżonym do Mozzareli,
-
cielęcina w sosie z tuńczyka i anchois - potrawa neapolitańska.
-
Calwados to:
-
wódka pędzona z cidru w Normandii, poddana leżakowaniu,
-
wódka pędzona z jabłek w Bretanii,
-
wódka typu brandy pędzona z winogron,
-
wino jabłkowe.
-
Nazwisko autora „Fizjologia smaku” to:
-
Chateaubriand,
-
Savarin,
-
Rossini,
-
Navarin.
-
Wskaźnik RCR to:
-
Restaurant capacity ratio – wskaźnik frekwencji w gastronomii,
-
Poziom białka reaktywnego – wskaźnik procesu zapalnego w organizmie – prawidłowy 0,08-3,1,
-
Reservation current ratio – wskaźnik poziomu rezerwacji w hotelu,
-
Reply Convertion Rate - wskaźnik zainteresowania ofertą hotelu w internecie (wskaźnik „kliknięć”),
-
Wskaźnik RevPASH to
-
inaczej rack rate,
-
przychód przypadający na jeden dostępny pokój,
-
przychód przypadający na jedną godzinę, na jedno miejsce siedzące,
-
przychód przypadający na jedna dobę hotelową.
-
Bemar to:
-
kredens barowy,
-
wózek do przewożenia potraw,
-
taboret podgrzewaczy,
-
łaźnia wodna.
-
Fidybus to:
-
gilotyna do cygar,
-
nożyk do cygar,
-
złożony skrawek papieru do zapalania cygara, fajki,
-
świeczka do zapalania cygara.
-
Podanie w karcie zaproszenia na przyjęcie godzin w których się odbywa „od…do…” - może być stosowane jest w przyjęciach:
-
w salach restauracji lub restauracji hotelowej,
-
na stojąco,
-
z okazji wizyty ministra, premiera, prezydenta
-
w salach recepcyjnych ambasady,
-
Najbardziej uroczysta forma przyjęcia dyplomatycznego to:
-
cocktail,
-
cocktail reception,
-
lunch,
-
dinner,
-
Skrót R.S.V.P na zaproszeniach oznacza:
-
proszę odpowiedzieć…,
-
nie mogę przybyć ....,
-
przyjęcie odbędzie się ....,
-
serdeczne zapraszamy.
-
Zarządzanie polegające na wykorzystywaniu najlepszych z podpatrzonych u konkurencji rozwiązań to:
-
Reengineering,
-
Lean Management,
-
TQM,
-
Benchmarking.
-
Empatia to jedna z cech psychofizycznych hotelarza, dzięki której łatwiej rozpoznaje potrzeby gościa. Polega na:
-
wysłuchaniu problemów gościa,
-
wczuciu się w sytuację gościa,
-
spełnianiu wybranych życzeń gościa,
-
rozpoznaniu cech charakteru gościa.
-
Jako Bardzo Ważną Osobę należy traktować:
-
Kobiety w ciąży,
-
Przedstawicieli rządu,
-
Gości zagranicznych,
-
Wszystkich gości.
-
Karty zaproszeniowe na przyjęcie dyplomatyczne są drukowane, kilka słów powinno być dopisywane ręcznie. Są to:
-
miejsce i data przyjęcia,
-
imię i nazwisko osoby zapraszanej oraz data i godzina przyjęcia,
-
miejsce, data i godzina przyjęcia oraz podpis zapraszającego,
-
dopisek R.S.V.P lub P.M.
-
Honorowe miejsce w samochodzie to miejsce:
-
kierowcy,
-
obok kierowcy,
-
po lewej stronie na tylnym siedzeniu,
-
po prawej stronie na tylnym siedzeniu.
P   atronaty honorowe:
|