Ministra Zdrowia z dnia...........
Laboratoria referencyjne
|
Adres
|
Przedmiot badań
|
Kierunek badań
|
1. Instytut Żywności i Żywienia
Samodzielna Pracownia
Technologii Żywności i Żywienia
|
ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
|
Żywność
|
- zawartość tłuszczów,
- skład kwasów tłuszczowych w tym izomery trans,
- związki aromatyczne
|
Produkty i przetwory zbożowe
|
- mikotoksyny z grupy trichotecenów*
|
2. Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Higieny Żywności i Żywienia |
ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
|
Żywność
|
Zawartość:
- słodzików w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna**,
- kwasu benzoesowego**,
- kofeiny**,
- cholesterolu i steroli roślinnych,
|
Sól kuchenna
|
- zawartość jodu**
|
3. Instytut Żywności i Żywienia
Zakład Wartości Odżywczych Żywności |
ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
|
Żywność, w tym suplementy diety
|
Określenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych:
- białka i jego składu aminokwasowego, wartości odżywczej białka,
- błonnika pokarmowego,
- popiołu,
- składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, sód, potas),
- witamin rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna),
- witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, E)
do celów określenia wartości odżywczej
|
4. Instytut Żywności i Żywienia
Samodzielna Pracownia Mikrobiologii |
ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa
|
Żywność
|
Termotolerancyjne szczepy Campylobacter
|
Żywność
|
Bakterie probiotyczne*
|
5. Państwowy Zakład Higieny
Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku
| ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa
|
Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
|
Azotany i azotyny
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
|
Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd) rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu)
|
Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawy |
Aflatoksyny B1; B1+ B2 + G1 + G2
|
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Aflatoksyna M1
|
Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwo | Ochratoksyna A |
Sok jabłkowy i przetwory z jabłek | Patulina |
Żywność | Syntetyczne barwniki *** |
Ryby i przetwory z ryb z obrotu | Histamina |
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego | |
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Oznaczanie liczby Escherichia coli
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Wykrywanie obecności Escherichia coli O:157
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne |
Oznaczanie liczby Clostridium perfringens
|
Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego |
Oznaczanie liczby drożdży i pleśni
|
Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością |
Badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności
Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
|
6. Państwowy Zakład Higieny
Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej | ul. Chocimska 24
00-791 Warszawa
|
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci
| Pozostałości pestycydów: |
Owoce, warzywa, ziarno zbóż
| Pozostałości pestycydów: |
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci
| Pozostałości pestycydów:
-
insektycydy z grupy syntetycznych pyretroidów: permetryna, cypermetryna, deltametryna, fenwalerat, bifentryna
|
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci
| Pozostałości pestycydów: -
fungicydy z grupy benomylu: benomyl, karbendazym, tiofanat metylu
|
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci
| Pozostałości pestycydów: |
Żywność pochodzenia roślinnego
| Pozostałości pestycydów:
- bromek metylu
|
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci
| Pozostałości pestycydów: - insektycydy fosforoorganiczne i karbaminiany |
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci
| Pozostałości pestycydów: |
Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci
| Inne chemiczne zanieczyszczenia:
- heksachlorobenzen (HCB)
- polichlorowane bifenyle (PCB)
|