Wykaz laboratoriów referencyjnych



Pobieranie 39.92 Kb.
Data09.05.2016
Rozmiar39.92 Kb.
Załącznik do rozporządzenia

Ministra Zdrowia z dnia...........

(poz ..........)

Wykaz laboratoriów referencyjnych




Laboratoria referencyjne

Adres

Przedmiot badań

Kierunek badań

1. Instytut Żywności i Żywienia

Samodzielna Pracownia


Technologii Żywności i Żywienia

ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność


- zawartość tłuszczów,

- skład kwasów tłuszczowych w tym izomery trans,

- związki aromatyczne


Produkty i przetwory zbożowe

- mikotoksyny z grupy trichotecenów*

2. Instytut Żywności i Żywienia

Zakład Higieny Żywności i Żywienia


ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność


Zawartość:

- słodzików w tym m.in. aspartam, acesulfam K, sacharyna**,

- kwasu benzoesowego**,

- kofeiny**,

- cholesterolu i steroli roślinnych,


Sól kuchenna

- zawartość jodu**

3. Instytut Żywności i Żywienia

Zakład Wartości Odżywczych Żywności


ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność, w tym suplementy diety


Określenie wartości energetycznej oraz zawartości składników odżywczych:

- białka i jego składu aminokwasowego, wartości odżywczej białka,

- błonnika pokarmowego,

- popiołu,

- składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo, magnez, miedź, cynk, mangan, sód, potas),

- witamin rozpuszczalnych w wodzie (witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna),

- witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamina A, E)

do celów określenia wartości odżywczej



4. Instytut Żywności i Żywienia

Samodzielna

Pracownia Mikrobiologii


ul. Powsińska 61/63 02-903 Warszawa

Żywność

Termotolerancyjne szczepy Campylobacter


Żywność

Bakterie probiotyczne*


5. Państwowy Zakład Higieny
Laboratorium Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku

ul. Chocimska 24


00-791 Warszawa

Warzywa i ziemniaki (świeże i mrożone), środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Azotany i azotyny

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Pierwiastki szkodliwe dla zdrowia: ołów (Pb), kadm (Cd) rtęć (Hg), arsen (As), cynk (Zn), cyna (Sn), miedź (Cu)

Orzechy ziemne, orzechy, zboża i przetwory, owoce suszone, przyprawy


Aflatoksyny B1; B1+ B2 + G1 + G2

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Aflatoksyna M1

Zboża i przetwory, rodzynki, suszone winogrona, kawa, kakao, przyprawy, sok winogronowy, wino, piwo

Ochratoksyna A

Sok jabłkowy i przetwory z jabłek

Patulina

Żywność

Syntetyczne barwniki ***

Ryby i przetwory z ryb z obrotu

Histamina

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Wykrywanie obecności pałeczek Salmonella

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Wykrywanie obecności Listeria monocytogenes

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Wykrywanie obecności Yersinia enterocolitica

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Oznaczanie liczby Escherichia coli

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Wykrywanie obecności Escherichia coli O:157

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, produkty dietetyczne


Oznaczanie liczby Clostridium perfringens

Żywność pochodzenia roślinnego, środki spożywcze wieloskładnikowe, substancje dodatkowe, środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego


Oznaczanie liczby drożdży i pleśni

Wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością


Badanie migracji globalnej z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności

Badanie migracji ołowiu, kadmu, niklu i chromu z wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością



6. Państwowy Zakład Higieny

Laboratorium Zakładu Toksykologii Środowiskowej

ul. Chocimska 24


00-791 Warszawa

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:


Owoce, warzywa, ziarno zbóż

Pozostałości pestycydów:

  • endosulfan


Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:





  • insektycydy z grupy syntetycznych pyretroidów: permetryna, cypermetryna, deltametryna, fenwalerat, bifentryna

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:


  • fungicydy z grupy benomylu: benomyl, karbendazym, tiofanat metylu

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:


  • tiabendazol

Żywność pochodzenia roślinnego

Pozostałości pestycydów:


- bromek metylu

Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- insektycydy fosforoorganiczne i karbaminiany


Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Pozostałości pestycydów:

- pozostałe pestycydy, należące do różnych grup chemicznych


Żywność pochodzenia roślinnego, produkty spożywcze wieloskładnikowe w tym konserwy warzywno-mięsne i produkty zbożowo-mleczne, żywność dla niemowląt i małych dzieci

Inne chemiczne zanieczyszczenia:


- heksachlorobenzen (HCB)

- polichlorowane bifenyle (PCB)



Objaśnienia:


* badanie dostępne od 01.05.2004 r.,

** badanie dostępne od 01.06.2003 r.,



*** badanie dostępne od 01.01.2004 r.







Pobieranie 39.92 Kb.





©absta.pl 2020
wyślij wiadomość

    Strona główna