Zagadnienia kierunkowe – kierunek: Towaroznawstwo



Pobieranie 25.93 Kb.
Data08.05.2016
Rozmiar25.93 Kb.
Zagadnienia kierunkowe – kierunek: Towaroznawstwo


  1. Cykl życia produktu, jako środowiskowa analiza towaroznawcza.

  2. Czynniki określające jakość towarów oraz czynniki ją obniżające.

  3. Definicja kontroli jakości, zadania, atest jakościowy.

  4. Dodatki do żywności – definicja, podział, system numeryczny.

  5. Dodatki do żywności – kryteria stosowania, korzyści i zagrożenia.

  6. Historia kształtowania się towaroznawstwa, jego cel i zakres.

  7. Urzędowa kontrola jakości zdrowotnej żywności i żywienia w Polsce.

  8. Jakość – definicja, cechy określające jakość, metody badania jakości towarów.

  9. Kody kreskowe, cel i korzyści z ich stosowania.

  10. Konsumenckie kryteria jakości.

  11. Magazynowanie towarów – zasady właściwego magazynowania i przechowywania.

  12. Normalizacja i rodzaje norm.

  13. Ocena konsumencka, stosowane metody.

  14. Odbiór jakościowy towaru, jego organizacja i stosowane metody.

  15. Opakowania – definicja, funkcje opakowań, nośniki promocyjne opakowań.

  16. Partia towaru i jej ocena.

  17. Normalizacja, normy, Polski Komitet Normalizacyjny – zadania.

  18. Prawna ochrona interesów konsumenta.

  19. Opakowania, kryteria podziału, kryterium materiałowe – wady i zalety, gospodarka opakowań.

  20. Rola ekspertyz towaroznawczych w ochronie konsumenta.

  21. Systemy klasyfikacji towarów – PKWiU, SWW i KTM.

  22. Systemy pakowania, opakowania aktywne i inteligentne.

  23. Towar, kryteria klasyfikacji towarów, klasyfikacja branżowa i handlowa.

  24. Towaroznawstwo a ekologia, ekobilans.

  25. Towaroznawstwo jako sposób kształtowania jakości towaru.

  26. Towaroznawstwo w ochronie konsumenta.

  27. Ustawodawstwo żywnościowe UE, rodzaje aktów prawnych.

  28. Wady jakościowe towarów, reklamacja, odpowiedzialność odszkodowawcza - gwarancja, rękojmia.

  29. Znakowanie towarów; cel, wymagania, rodzaje znaków towarowych.

  30. Żywność ekologiczna oraz żywność modyfikowana genetycznie.


Zagadnienia specjalnościowe – specjalność: Kontrola i sterowanie jakością
w gospodarce żywnościowej



  1. Analiza sensoryczna w ocenie jakości żywności.

  2. Analiza sensoryczna - progi wrażliwości i adaptacja sensoryczna, stosowane metody.

  3. Analiza Zagrożeń Zdrowotnych i Krytycznych Punktów Kontrolnych (HACCP).

  4. Bezpieczeństwo i jakość opakowań do żywności.

  5. Chemiczne i biologiczne aspekty zagrożenia jakości żywności.

  6. Cykl Deminga – etapy i ich znaczenie dla doskonalenia jakości.

  7. Funkcje prawne i rynkowe przedsiębiorstw żywnościowych.

  8. Podejście procesowe w zarządzaniu jakością.

  9. Statystyczna kontrola jakości i statystyczne sterowanie procesami – istota, metody
    i narzędzia.

  10. Jakość zdrowotna żywności – czynniki decydujące i zagrożenia.

  11. Wskaźniki wykorzystywane w ocenie zdolności procesów.

  12. Kompleksowe Zarządzanie Jakością – cele, istota i uwarunkowania (TQM).

  13. Metody instrumentalne w ocenie jakości surowców i produktów żywnościowych.

  14. Zmienność procesów – rodzaje zmienności i metody oceny.

  15. Podstawy prawne w gospodarce żywnościowej.

  16. Podstawowe metody oznaczania tłuszczu w produktach spożywczych

  17. Przemysłowa produkcja żywności – wyroby na rynku, ocena jakości..

  18. Pojęcie „jakość” w świetle wiedzy towaroznawczej.

  19. Składniki mineralne w ocenie jakości zdrowotnej żywności

  20. Rola polisacharydów w kształtowaniu jakości żywności.

  21. Rola tłuszczów w kształtowaniu jakości żywności.

  22. Klasyfikacja kosztów jakości.

  23. Integracja systemów zarządzania – przesłanki, metody.

  24. Rola klienta w systemach zarządzania jakością.

  25. Audit systemu zarządzania – rodzaje, rola, zasady przeprowadzania.

  26. Tłuszcze jadalne na rynku – wyróżniki jakości i przydatności w żywieniu.

  27. Oznaczanie wilgotności produktów spożywczych.

  28. Zasady „Dobrej Praktyki Produkcyjnej” (GMP).

  29. Zasady „Dobrej Praktyki Higienicznej” (GHP).

  30. Zarządzanie jakością – zasady, narzędzia, metody.


Zagadnienia specjalnościowe – specjalność: Organizacja produkcji i kształtowanie jakości towarów w Unii Europejskiej


  1. Akty Prawne Unii Europejskiej.

  2. Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli.

  3. Cele projektu a mierniki ich realizacji.

  4. Charakterystyka Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego.

  5. Charakterystyka funduszy strukturalnych Unii Europejskiej.

  6. Czynniki jakości żywności a decyzje nabywcze konsumentów europejskich.

  7. Dokumenty planowania strategicznego.

  8. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego a Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw.

  9. Kapitał ludzki jako element strategiczny w organizacji.

  10. Systemy zarządzania jakością – cele, zasady, filozofia, dokumenty odniesienia.

  11. Kryteria oceny jakości produktów spożywczych.

  12. Kształtowanie jakości produktów spożywczych w oparciu o badania rynku.

  13. Nadzór standaryzacyjny towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą.

  14. Narodowy Plan Rozwoju.

  15. Nomenklatura terytorialnych jednostek statystycznych (NUTS).

  16. Ogólne zasady ubiegania się o pomoc finansową w Unii Europejskiej.

  17. Przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego jako beneficjenci funduszy unijnych.

  18. Rodzaje i rola auditów w systemach zarządzania.

  19. Region, cele polityki regionalnej Unii Europejskiej.

  20. Schemat planowania projektu operacyjnego.

  21. Standaryzacja metod badawczych oceny jakości.

  22. Metody statystyczne w kontroli towarów i sterowaniu procesami.

  23. Swoboda prowadzenia działalności gospodarczej – filozofia i praktyka.

  24. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności – systemy obligatoryjne i dobrowolne, cele, zasady.

  25. Środki ochrony polskiego rynku przed przestępczością celną i podatkową.

  26. Wspólna polityka rolna – cele, zasady, instrumenty.

  27. Unia Europejska – struktura instytucjonalna.

  28. Zasady polityki regionalnej Unii Europejskiej.

  29. Zarządzanie i kontrola wydatków funduszy strukturalnych w Polsce.

  30. Znaczenie specjalnych stref ekonomicznych.


Zagadnienia specjalnościowe – specjalność: Hotelarstwo z gastronomią i turystyką


  1. Charakterystyka usług hotelarskich wynikających z kategoryzacji hoteli.

  2. Części składowe współczesnego hotelu.

  3. Czynnik osobowy w hotelarstwie i turystyce: dobre obyczaje, etyka zawodowa, kultura zawodu.

  4. Czynniki spulchniające stosowane w produkcji wyrobów ciastkarskich.

  5. Forma czasowego korzystania z obiektu hotelarskiego – timeshering.

  6. Hotelarstwo okrętowe.

  7. Infrastruktura turystyczna hotelu.

  8. Kategoryzacja i rekomendacja obiektów hotelarskich. Organa decyzyjne.

  9. Metodologia analizy sensorycznej i jej zastosowanie w ocenie potraw.

  10. Metody obróbki cieplnej stosowane w technologii gastronomicznej.

  11. Międzynarodowe systemy hotelowe działające w Polsce.

  12. Organizacje i stowarzyszenia w turystyce.

  13. Owoce i warzywa w technologii gastronomicznej i żywieniu człowieka.

  14. Podział obiektów hotelarskich i ich charakterystyka.

  15. Recepcja punktem zarządzania bezpieczeństwem gościa i jego mienia.

  16. Systemy zarządzania jakością – cele, zasady, filozofia, podobieństwa i różnice.

  17. Rodzaje turystyki.

  18. Skrobia i jej znaczenie w technologii potraw.

  19. Standardy wyposażenia i poziom świadczonych usług hotelarskich.

  20. SPA nowoczesną usługą w hotelu.

  21. Technologia komputerowa w działalności hotelu.

  22. Turystyka motywacyjna i biznesowa.

  23. Turystyczne zagospodarowanie obszarów wiejskich.

  24. Udogodnienia i rozwiązania architektoniczno-funkcjonalne w infrastrukturze turystycznej.

  25. Usługi dodatkowe w hotelarstwie – concierge.

  26. Uwarunkowania pracy pilotów.

  27. Wpływ procesu technologicznego na barwę produktów pochodzenia roślinnego
    i zwierzęcego.

  28. Wykorzystanie jaj w technologii potraw.

  29. Zmiany zachodzące w tłuszczach podczas sporządzania potraw.

  30. Znaczenie roślin strączkowych w żywieniu człowieka i technologii gastronomicznej.


Zagadnienia specjalnościowe – specjalność: Organizacja krajowego
i międzynarodowego obrotu towarów



  1. Artykuły przemysłowe – wybrana grupa: ocena towaroznawcza i obrót towarowy.

  2. Definicja i zakres handlu zagranicznego.

  3. Działalność logistyczna w obsłudze klienta i funkcjonowaniu przedsiębiorstwa.

  4. Ekonomika handlu zagranicznego – podstawy i zakres.

  5. Geograficzne ujęcie zjawisk gospodarczych.

  6. Korzyści z międzynarodowego handlu towarami i usługami.

  7. Logistyka – zakres, podstawy ekonomiczne, przydatność w praktyce.

  8. Mechanizm rynkowy i funkcjonowanie rynku.

  9. Metody prognozowania cen na rynkach towarowych.

  10. Międzynarodowa integracja gospodarcza – pojęcia, geneza i etapy.

  11. Międzynarodowe organizacje gospodarcze.

  12. Międzynarodowe stosunki gospodarcze – podstawy i ocena.

  13. Infrastruktura rynkowa i funkcjonowanie giełd towarowych.

  14. Istota i funkcje marketingu międzynarodowego.

  15. Znakowanie towarów przemysłowych.

  16. Podstawowe pojęcia z zakresu handlu międzynarodowego.

  17. Pojęcia i zasady prawa celnego.

  18. Polityka gospodarcza państwa – założenia doktrynalne.

  19. Prawo gospodarcze.

  20. Protokół dyplomatyczny – zasady w kontaktach biznesowych.

  21. Publiczno-prawne formy ochrony obrotu gospodarczego.

  22. Rola i charakter ubezpieczeń w gospodarce rynkowej.

  23. Rynek mleka – ceny, regulacje w eksporcie i imporcie.

  24. Rynek wieprzowiny – ceny, regulacje w handlu zagranicznym.

  25. Spedycja – charakterystyka i zakres w obrocie towarowym.

  26. Struktura towarowa handlu międzynarodowego.

  27. System cen w gospodarce żywnościowej.

  28. Transport w obrocie krajowym i międzynarodowym.

  29. Wolne obszary celne, składy celne – zasady funkcjonowania.

  30. Ubezpieczenia gospodarcze – w obrocie towarowym.





©absta.pl 2019
wyślij wiadomość

    Strona główna