Co jeść, by mieć sprawny umysł?

To, co jemy, wpływa w znacznym stopniu na nasz wygląd oraz na nasze samopoczucie. Warto też podkreślić, iż zdrowa dieta może wpłynąć nie tylko na ogólny stan naszego zdrowia, ale i na naszą sprawność umysłową. Jakie produkty spożywcze powinny zatem zagościć w menu tych osób, które muszą się wykazać umiejętnością koncentracji oraz dobrą pamięcią? Co jeść, by sprawny umysł przestał być tylko marzeniem?

Jeśli chcemy, by nasz mózg pracował na pełnych obrotach, musimy go odpowiednio wspierać. Idealnym pokarmem dla mózgu jest nieprzetworzona żywność, wolna od sztucznych dodatków, za to pełna cennych dla zdrowia składników odżywczych. Im więcej witamin i minerałów, im więcej przeciwutleniaczy – tym lepiej dla naszego mózgu. Istnieje też grupa produktów spożywczych, które – ze względu na swój wyjątkowy skład – mają wyjątkowo silny wpływ na naszą sprawność umysłową. Jednym z takich produktów jest kurkuma – przyprawa znana i ceniona ze względu na swą skuteczność w walce ze stanami zapalnymi. Z przeprowadzonych do tej pory badań wynika, iż przyprawa ta może mieć bardzo dobry wpływ na naszą sprawność umysłową, a zdrowa dieta z jej udziałem może wspierać osoby po udarze oraz pacjentów z chorobą Alzheimera. Cennym wsparciem dla ludzkiego mózgu są też kwasy omega-3, pojawiające się m.in. w tłustych rybach morskich. W trosce o swą sprawność umysłową warto też docenić takie warzywa, jak kalafior oraz brokuły. Dzięki nim można wesprzeć mózg dodatkową porcją choliny, a przy okazji skutecznie oczyścić swój organizm ze szkodliwych toksyn. Wartościowym dodatkiem do menu są też orzechy włoskie, będące rewelacyjnym źródłem fitosteroli oraz tłuszczów omega-3. A co warto jeść, by poprawić swą pamięć? Seler – wyjątkowe warzywo, będące bardzo dobrym źródłem luteoliny. Dzięki tej substancji, zdrowa dieta z udziałem selera świetnie sprawdza się w walce ze stanami zapalnymi w mózgu oraz chroni nas przed takimi problemami, jak osłabienie pamięci.

Sprawny umysł nie musi być marzeniem, a zdrowa dieta może sprawić, iż nauka oraz praca umysłowa przestaną nam sprawiać aż tak wiele problemów. Kalafiory i brokuły, seler oraz orzechy włoskie – to tylko wybrane składniki menu, dzięki którym nasz mózg może zachować dobrą formę do późnej starości.

Dodaj komentarz
You May Also Like